"Vroeger kostte het veel pijn en moeite om individuele klantgegevens te vergaren. Nu laten we allemaal heel veel sporen achter op internet, die gebruikt kunnen worden voor marketing en verkoop doeleinden.

De opslagcapaciteit en de verwerkingssnelheid van computers zijn enorm toegenomen. Dat geeft nieuwe mogelijkheden om op een slimme manier gebruik te maken van klantgegevens of gegevens van prospects. Simpel gezegd, vergaar customer insights waarmee je de customer experience dusdanig kan verbeteren dat klanten loyaler worden.”

“Organisaties die nog geen uitgebreide ervaring hebben opgebouwd met het verwerven van ‘customer insights’ raad ik aan eerst ‘houtje, touwtje’ aan de slag te gaan."

Empirische marketing

Volgens Wurtz is het duidelijk dat Big Data systemen niet de oplossing, maar een middel zijn. “Organisaties die nog geen uitgebreide ervaring hebben opgebouwd met het verwerven van ‘customer insights’ middels analyseren van klantdata, raad ik aan eerst ‘houtje, touwtje’ aan de slag te gaan.

Bouw een database voor een bepaald klantsegment of gebruik de gegevens uit je CRM systeem voor analyses om vragen te beantwoorden als ‘hoeveel klanten zijn we dit jaar kwijtgeraakt’ of ‘hoeveel hebben met de online campagne geworven klanten opgebracht’. Dit kan met de bekende database en spreadsheet programma’s.

Bekijk je webtrack met Google Analytics en analyseer wat er over je organisatie wordt gezegd met behulp van gratis social media monitoring tools zoals Social Mention. Op basis van die ervaringen zal een beeld ontstaan van wat wel of niet werkt, en wat je zou willen met meer geavanceerde tools voor een volgende stap in het professionaliseren van het gebruik van Big Data.”

Rationeel beslissen

“Big Data stimuleert de creativiteit omdat men sneller inzicht krijgt in wat wel en niet effect heeft”, stelt Wurtz. Het is eigenlijk de revival van wat ik in een grijs verleden empirische marketing heb genoemd.

Op basis van bewezen feiten je beslissingen nemen in plaats van alleen maar op buikgevoel, wat in de traditionele marketingwereld nog steeds veel gebeurt. Het is belangrijk om hierin rationeel te zijn. Wanneer de business analist aantoont dat de geplande campagne niets gaat opleveren, kan de directie beslissen de campagne te stoppen.