Beerkens: “Creditmanagement is het eindstation van de order-to-cash trein. Het zijn vooral alle processen in de keten ervoor die zorgen voor een constante geldstroom.

Creditmanagement

Goede sales en sales-afspraken, juiste prijs, juiste facturatie en levering houden de klant tevreden. En een tevreden klant betaalt beter. Maar creditmanagement is ook een middel om de interne organisatie steeds weer alert te houden.

Creditmanagement is direct gerelateerd aan klantentevredenheid en de reputatie van het merk en de organisatie. Dat betekent niet alleen het monitoren van salesmensen, maar ook zorgen voor follow ups bij klanten. Zorg dat zij telkens weer de waarde van je producten en diensten alsmede je service herkennen. Dat ondersteun je met elektronische facturatie en reminders om snelle betaling eenvoudiger te maken.”

Het moge duidelijk zijn dat voor goed financieel management steeds meer creativiteit nodig is.

Creativiteit in relaties

Francken: “Het is altijd belangrijk om vaste relaties aan te gaan met je klanten. Dan kun je ook in de organisatie beter uitleggen waarom iemand niet betaalt. Het moge duidelijk zijn dat voor goed financieel management steeds meer creativiteit nodig is.

Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat wij onvoldoende kredietlimiet van onze kredietverzekeraar krijgen op het bedrijf aan wie we de goederen wensen te verkopen. De afgegeven kredietlimiet lijkt ingegeven door het risicoprofiel van de branche waarin het bedrijf actief is en te weinig op de financiële sterkte van het individuele bedrijf.

Die ingebouwde veiligheid heeft het risico dat een bedrijf waar je zaken mee wil gaan doen er helemaal niet zo slecht voor hoeft te staan en je ten onrechte besluit om niet te leveren. Zorg daarom voor een goede relatie, zodat je weet hoe deze er financieel werkelijk voorstaat.”

Voordeurbeleid

Beerkens: “Een goed voordeurbeleid is het sleutelwoord. Vooraf afspraken maken voorkomt later een hoop discussie. Sales kijkt naar marges en omzetmogelijkheden. Creditmanagement weegt, met gevoel voor commercie, de risico's van leveren op krediet. Dat maakt dat een goede deal ook daadwerkelijk wordt betaald.

Breder gezien vertaalt zich dat bij ons naar een breed gespreid klantenportfolio. Denk aan een merendeel van de omzet op basis van abonnementen, vooruitbetaald door de klant. Of risicospreiding door het bedienen van veel klanten, die geen van allen meer dan 1 procent van de totale wereldwijde omzet vertegenwoordigen.”

In ons land sta je juridisch vrij sterk als er niet betaald wordt, maar je kunt er ook een hele keten mee tot stilstand brengen.

Goed managen

Francken: “Je kunt betalingen behapbaar maken door deelbetalingen voor te stellen. Of wanneer jouw klant een tussenpersoon is, het risico verleggen naar de eindgebruiker van de producten die je levert. Trek in ieder geval niet te gauw aan de noodrem.

Retention of title-afspraken zijn een goed middel, met name bij lange transporttijden, om in ieder geval je geleverde producten terug te krijgen, maar ik begrijp ook wel dat dit bij een dienstverlener lastiger is. In ons land sta je juridisch vrij sterk als er niet betaald wordt, maar je kunt er ook een hele keten mee tot stilstand brengen. Dat zou de financiële schade vergroten en dat is precies het tegenovergestelde van goed creditmanagement.

Stimulans voor excellentie

Beerkens: "Niet alleen richting klant en personeel is het belangrijk dat creditmanagement topprioriteit is. Met goed financieel management is goed werkkapitaal te creëren, wat weer een essentiële stimulans is voor operationele excellentie. Een bedrijf dat het werkkapitaal gezond weet te houden, is een bedrijf dat de financiële en operationele discipline op orde heeft. Dáár wordt het bedrijf door aandeelhouders en andere belanghebbenden op beoordeeld.”