Colette Cloosterman - Van Eerd
CCO Jumbo Supermarkten

“We wilden dit graag doen, omdat het lastig is om je punt te maken als je alleen producten verkoopt. We wilden consumenten laten proeven en uitproberen wat we verkopen. Dertig koks maken in de winkel alle mogelijke maaltijden, om ter plekke op te eten of mee naar huis te nemen.

Mensen zien ook hoe gerechten worden gemaakt en dat inspireert hen er zelf mee aan de slag te gaan,” aldus Colette Kloosterman - Van Eerd, als CCO verantwoordelijk voor formule en innovatie bij Jumbo.

Grote aantrekkingskracht

Volgens Kloosterman heeft de Jumbo Foodmarkt een droomstart gemaakt. “Vooral in de weekenden is het erg druk en staan mensen in de rij voor bijvoorbeeld een verse pizza. Voor ons is het een uitdaging om daar wat meer spreiding in aan te brengen.”

De Foodmarkt onderscheidt zich daarnaast met hele grote afdelingen, waar alles te krijgen is. “Beleving is hier een belangrijke factor. De vleesafdeling ziet er uit als een slagerij, met de bijbehorende rijpingskast en geuren. Net als de broodafdeling, waar in grote ovens de broden worden bakken. De groentenen fruitafdeling heeft groenten van het seizoen, zodat mensen goedkoop en toch gezond kunnen eten. Bij de visafdeling kun je je eigen stukjes vis scheppen.” Het concept heeft een grote aantrekkingskracht op consumenten, denkt Kloosterman.

“We proberen eten dichterbij de consument te brengen, door verschillende keukenhandelingen voor de klant in de winkel al te doen, zoals asperges schillen, groenten ter plekke snijden en verse appelcrumble te maken. Food wordt steeds belangrijker. Mensen vinden het belangrijk dat ze een verse, goedkope en gezonde maaltijden op tafel kunnen zetten.”

Je moet zorgen dat je alles zo vers mogelijk binnen krijgt en dat vraagt aandacht in de logistiek.

Aandacht voor logistiek

Jumbo Foodmarkt levert ook bouwstenen voor formule elementen in ander Jumbo winkels, waarbij dingen worden bedacht en doorontwikkeld. “De schepvis of cross-sells (zoals de combinatie tomaten, basilicum en mozzarella) kun je wellicht ook in andere Jumbo supermarkten toepassen.”

Supply Chain Management is vanaf het begin sterk betrokken bij de plannen voor de Foodmarkt. “Je moet zorgen dat je alles zo vers mogelijk binnen krijgt en dat vraagt aandacht in de logistiek. We hebben bovendien twee laadstations, waarvan een voor de aanvoer van lokale producten. De logistiek willen we zo efficiënt mogelijk organiseren en dat is een voortdurende uitdaging.”