Marcel ten Holte
Hoofdredacteur/Uitgever vakblad Retailtrends

“Er zijn enkele tegenstrijdige ontwikkelingen te zien. Kleine zelfstandige winkels zonder heel specifiek aanbod sluiten zich aan bij een franchiser of verdwijnen, terwijl grote concerns naar meer vloeroppervlakte gaan.

Vooral grote ketens vullen de leegstand op, die door het verdwijnen van bijvoorbeeld veel vestigingen van Free Record Shop is ontstaan. De één onderscheidt zich daarbij met eigen producten, zoals HEMA en Rituals, de ander kiest voor de bekende discount-tactiek, zoals Action.”

Omnichannel retail

“Tegelijkertijd creëren merken ook hun eigen winkels, voor beleving van producten. De showroom van Mini aan het Leidseplein bijvoorbeeld, waar ze auto’s showen, maar je er niet mee weg kunt rijden. Een winkel kan één stuk op voorraad hebben. Bevalt het product je, dan bestel je het en krijg je het thuis afgeleverd. Een onderdeel van de steeds populairder wordende omnichannel retail,waarbij kopen, betalen en ruilen via ieder kanaal mogelijk is: via pc of mobiel en in iedere willekeurige vestiging.”

Veranderende realiteit

“Meer dan ooit staat de klant centraal, zoals omnichannel zich om de klant heen bouwt. Je wilt de klant op maat gesneden aanbiedingen doen, wat kan door het gebruik van ‘big data’. Dat staat nu nog in de kinderschoenen, maar zal in de toekomst de doorslag voor succes geven. Winkeliers spelen met off- en online. Ze willen dan ook makkelijker van locatie kunnen wisselen en hun middelen gericht inzetten.

De Bijenkorf gaat bijvoorbeeld enerzijdswinkels sluiten, maar investeert anderzijds juist weer in de overblijvende winkels en in online. Maatregelen die triest zijn voor de werknemers die hun baan verliezen, maar die wel sterk inspelen op de veranderende realiteit.”