Pieter Bas Boertje

Pieter Bas Boertje
Eigenaar Dechesne & Boertje

‘Het event als springplank voor ambities’

De wereld verandert in rap tempo, er ontstaat een nieuwe realiteit. Elkaar ontmoeten en het delen van ideeën of het uitwisselen van ervaringen wordt belangrijker.” Deze woorden zijn op te tekenen uit de mond van Pieter Bas Boertje, algemeen directeur van eventmarketingbureau Dechesne & Boertje. Halen bedrijven en organisaties voldoende uit een event?

“Wij merken dat bedrijven steeds meer zoeken naar het maken van verbinding op een inspirerende en echte manier. Verbinding tussen mensen onderling, tussen mensen en merken, en tussen mensen en de samenleving.

Ik ben ervan overtuigd dat een evenement het meest effectieve communicatiemiddel is voor verbinding. Immers, het evenement is de meest pure vorm van communicatie: face-to-face, driedimensionaal én met beleving en emotie. Daar moet je maximaal gebruik van maken. Dat gebeurt nog onvoldoende. Uit een event is meer te halen dan men tot nu toe doet.

Het zou nog mooier zijn om het event te gebruiken als springplank voor de ambities die je als organisatie hebt. Dat kun je het beste doen door het evenement een strategisch onderdeel te maken van de communicatiestrategie. Het instrument wordt nu nog te vaak ad hoc ingezet. Men blijft nog te veel hangen op doelstellingen als ik wil informeren, motiveren, vieren en trots versterken.

Wij merken dat bedrijven steeds meer zoeken naar het maken van verbinding op een inspirerende en echte manier.

Allemaal belangrijke doelstellingen, maar wij willen bedrijven en organisaties uitdagen om verder te kijken dan dat. Onlangs bestond De Goudse Verzekeringen 90 jaar. We vroegen: “Waar willen jullie over vijf of tien jaar staan”? Ze antwoordden: “We streven er dan naar de beste ondernemersverzekeraar te zijn”. Toen hebben wij geadviseerd om het jubileum in dienst te stellen van die ambitie. Dus niet alleen terugkijken en vieren, maar laten zien waar je naar toe wilt.

We hebben een jaarplan verzonnen: “Samen voor goud”. Een heel jaar met allerlei activiteiten – ook evenementen - rond dat thema. Voor bijvoorbeeld medewerkers en verzekeringsadviseurs. Kijk dus ook vanuit strategisch oogpunt naar een evenement. Dan laat je zien wat je kunt en hoe waardevol dat wordt gevonden. Op dat strategische vlak spelen bureaus zoals wij zijn, een steeds belangrijkere rol.
 


Christine van Dalen

Christine van Dalen
Voorzitter IDEA

 

‘Wij bieden de lekkerste punt van de taart’

Branchevereniging en kennisorganisatie IDEA vertegenwoordigt ruim 50 professionele en onafhankelijke eventmarketing- en merkactivatiebureaus die het beste te bieden hebben op de markt van zakelijke evenementen in Nederland. Christine van Dalen is voorzitter. Wat is volgens haar de meerwaarde van een live event?

“Het bieden van een merkervaring middels events; ons vak is hot! Met veel positieve ontwikkelingen zijn we volop in beweging. Marketeers zijn steeds vaker overtuigd van de kracht van een event en weten de weg naar het betere eventbureau te vinden. Als je als merk of als bedrijf graag de publiciteit wilt halen, is het pers- en pr-beleid de basis.

Op het moment dat je miljoenen mensen wilt bereiken, is het verstandig om televisie als vertrekpunt te nemen. Daarna bouw je het gebruik van andere media daaromheen uit. Er zijn ook steeds meer bedrijven die een live evenement als uitgangspunt nemen. Denk aan sterke merken die live inzetten als kern van de campagne. Dat is het vliegwiel. Je treft heel direct je doelgroep en met die kennis maak je een campagne. Het is het vertrekpunt. De sterke merken doen dat.

Op het moment dat je miljoenen mensen wilt bereiken, is het verstandig om televisie als vertrekpunt te nemen.

Er komen steeds meer online bedrijven. Voor deze bedrijven  zijn events heel belangrijk voor het hebben van klantcontact. Ze kunnen er hun marketingstrategie omheen bouwen. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de online bedrijven. Ook voor anderen creëren de bij IDEA aangesloten bureaus dergelijke ultieme momentums.

Als een energieleverancier een windmolenpark met vijf molens wil openen, is dat op zich niet erg spannend. Het gaat erom dat we iets bedenken waardoor deze opening maximale aandacht krijgt en journalisten toch geïnteresseerd zijn. Zo vergroot de journalist het bereik van het evenement. Daarbij gaat het ook om de aanloop er naartoe en de periode daarna. Je kunt het hele traject gebruiken. Het evenement is het vliegwiel. Door het ervaren van het merk ontstaat maximaal engagement.”
 


Michiel Middendorf

Michiel Middendorf
General Manager World Forum

‘Door vast te houden aan een helder profiel wordt de stad een sterk merk’

Als je als stad een duidelijke profilering hebt en je geeft er voortdurend invulling aan, krijg je een sneeuwbaleffect.” Algemeen directeur Michiel Middendorf van het World Forum in Den Haag, is er duidelijk over. “Daardoor ontstaat internationale bedrijvigheid in de lokale omgeving. Dat heeft een positieve economische impact.”

“Het World Forum hoste in 2014 de Nuclear Security Summit 2014 (NSS), de grootste top ooit in Nederland gehouden. Hierbij waren bijna 60 wereldleiders aanwezig, met in hun kielzog ruim 5.000 delegatieleden en ongeveer 3.000 journalisten.

Nederland op z’n best, daarmee hebben we als land een fantastisch visitekaartje afgegeven. In mijn vak staat het gelijk aan het spelen van de finale Champions League. Een event met een grote economische impact. De gemiddelde besteding van een internationale congresganger ligt rond de € 350 per dag. Hotel, restaurant, taxi, winkels; iedereen profiteert mee van een dergelijk evenement. En je kunt als stad extra invulling geven aan je profilering. Voor Den Haag is dat de stad van vrede en recht.

De gemiddelde besteding van een internationale congresganger ligt rond de €350 per dag.

In april is het World Forum bijvoorbeeld gastheer van de Global Conference on Cyberspace. De indirecte economische impact van dit profiel is de komst van internationale organisaties en bedrijven. International lawfirms bijvoorbeeld, maar ook The Haque Security Delta, het grootste veiligheidscluster van Europa. In dit cluster werken bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen aan innovaties en kennisontwikkeling op het gebied van globale veiligheid.

De internationale organisaties die in Den Haag zijn gevestigd, geven een stevige impuls aan de lokale economie. Ze leveren bijvoorbeeld meer dan 35.000 banen op. Daarnaast spenderen expats hier jaarlijks ongeveer 700 miljoen euro.

Als je als stad een duidelijke profilering hebt en je geeft er voortdurend invulling aan, ontstaat er een sneeuwbaleffect. Om dat te bereiken, is een heldere keuze nodig. Vervolgens moet er de politieke wil en bereidheid zijn om daar geld in te investeren en daarmee met het thema aan de slag te gaan. Het moet geen loze kreet zijn.”