“Zelf heb ik een iPad, een iPhone en een Blackberry. Dat betekent dat ik mijn “kantoor” in mijn hand heb en mijn favoriete kranten kan lezen waar ik ook ben. Kijk naar een willekeurige tafel in een restaurant of een café en je ziet dat mensen hun telefoon elke minuut die ze alleen zijn gebruiken, maar dat ook vaak doen als ze met vrienden of familie zijn.

Moderne communicatie beïnvloedt ons elke dag. 95 procent van de Europeanen heeft toegang tot een vaste breedbandverbinding.”

Eindeloze mogelijkheden

“De grootste uitdaging is hoe we met alle beschikbare informatie, data en technische mogelijkheden omgaan. We leven in een tijd van eindeloze mogelijkheden; variërend van positieve, wat betreft onderzoek in de gezondheidszorg, tot beangstigende zoals een totaaltoezicht. Dit betekent dat we vragen en antwoorden moeten vinden, waar het de soort maatschappij die we willen hebben betreft.

“Het is mijn doel om één verbonden markt te creëren, waarin Europeanen met gemak over grenzen heen kunnen communiceren."

Zo kunnen beleidsmakers een rol spelen in het brengen van het soort gemak en de soort veiligheid die mensen willen. Wel is het fascinerende aan de digitale wereld dat deze zich zonder al te veel overheidsinvloed heeft kunnen ontwikkelen. Daarom moeten we mensen voorzien van basisregelgeving en bescherming, zonder de gans die de gouden eieren legt te slachten.

Als we niet genoeg investeren in moderne communicatie, schieten we onszelf in de voet. Dit zou betekenen dat de Europese economie en de concurrentiepositie schade oplopen.

Europeanen hebben een grote behoefte aan digitale technologie en meer digitale keuzes; burgers, het bedrijfsleven en innovators genereren genoeg digitale vraag om Europa van duurzame economische groei te voorzien, maar men slaagt er niet in om aan deze vraag te voldoen middels voldoende snel internet, online content, research en relevante vaardigheden.

Ook is het essentieel dat moderne communicatiemiddelen beschikbaar zijn tegen betaalbare prijzen. Er zijn nu grote prijsverschillen in dezelfde diensten. Daarom heb ik op 10 september een pakket gepresenteerd om de interne telecommarkt te versterken.”

Eén markt

“Het is mijn doel om één verbonden markt te creëren, waarin Europeanen met gemak over grenzen heen kunnen communiceren. Ook moeten we mensen vaardigheden bijbrengen die aansluiten op banen.

Er zijn 15 miljoen jonge werkloze mensen, terwijl tegelijkertijd de ICT-sector een miljoen vacatures telt. Niets van dit alles kan plaatsvinden zonder grote investeringen, voor een betere regelgeving en betere coalities zodat we betere netwerken en beter geschoolde mensen kunnen bieden.

Als ik mij niet zou inzetten voor beschikbaarheid van 4G door geheel Europa -zodat u bijvoorbeeld een succesvolle freelancer kunt zijn en als consument wordt ondersteund- zou ik mijn salaris niet waard zijn. We boeken vooruitgang, maar om echt verschil te maken heb ik tot eind 2014 ook uw steun nodig. Zo kunnen we meer banen creëren en zorgen dat één verbonden telecommarkt realiteit wordt.”