Zo vindt Ellen Kooijmans van kunst- en communicatiebureau GEK, dat events opluistert met visuele effecten en daar de interactie tussen organisator en bezoeker probeert te vergroten. “Visualisatie is cruciaal om mensen te verrassen en ze onderdeel te laten zijn van het geheel. De effectiviteit van beeld en interactie is enorm groot.”

Type visuele communicatie

Welke vorm van visuele communicatie er uit de koker komt, hangt af van het type evenement en de doelstelling. Kooijmans werkt voor live events als beurzen, seminars en congressen. “Op een beurs moet er een snel contactmoment zijn vanwege de korte spanningsboog, terwijl je wel mensen wilt binden en hen wilt prikkelen. Bij de andere twee heb je meer tijd.

In de praktijk betekent het dat we op een beurs eens live een poster hebben ontworpen met gasten. Zij gaven hun mening over de organisatie middels post-its. Uiteindelijk ontstond er een poster die heel veel zei over de organisatie en zijn foto’s van de post-its ook gebruikt in een campagne”, vertelt Kooijmans.

Vergroot interactiviteit

Bij een ander event omtrent veiligheid tekenden tien kunstenaars samen met de bezoekers live de opmerkingen van het publiek op, in de vorm van symbolen en quotes. Het ontstane beeld gebruikte de organisatie uiteindelijk als terugkoppeling naar alle deelnemers, met volgens Kooijmans een grote interactie als gevolg. “En daarnaast het gevoel dat de bezoekers werden gehoord. Het toonde dat de organisatie niet alleen aan zichzelf denkt en het creëerde merkbeleving en fanwaarde.”

Op congressen en seminars ondersteunt het bureau sprekers op visuele wijze. Toespraken worden direct ondersteund door bijvoorbeeld live infographics of in andere gevallen live paintings. “Bij een goede visualisatie ontstaat iets unieks. Het creëert een betrokkenheid bij het publiek waardoor een event mensen bijblijft.”