Karsten Klein

Karsten Klein
Wethouder Stedelijke Economie, Zorg en Havens Den Haag

Foto: Arenda Oomen

En met effect: Uit onderzoek blijkt dat het imago van de stad verbetert en dat de stad steeds aantrekkelijker wordt gevonden door veel doelgroepen. Wethouder Karsten Klein is binnen het college van B&W verantwoordelijk voor economie en citymarketing. “Internationale stad van vrede en recht is het sterke profiel van onze stad.”

Hoe belangrijk is een goed marketingbeleid voor een stad?

“Het is een mondiale trend dat steden steeds belangrijker worden. De oplossingen voor allerhande vraagstukken op bijvoorbeeld het gebied van zorg, economie en milieu worden in toenemende mate op stedelijk niveau gezocht.

De onderlinge concurrentie tussen steden neemt toe. Onderscheidende factoren zijn daarbij de innovatiekracht en het bieden van een aantrekkelijke vestigingsplaats. Citymarketing is binnen deze concurrentiestrijd essentieel voor een stad om sociaal en economisch vitaal te blijven. Het college van B&W in Den Haag investeert daarom al meer dan tien jaar structureel in de positionering en marketing van de stad.

We presenteren Den Haag daarbij zo aantrekkelijk mogelijk om bedrijven, bezoekers, congressen, internationale organisaties, studenten en bewoners aan te trekken. Den Haag moet de stad zijn waar je graag gaat wonen, studeren, je bedrijf start of vestigt of een stedentrip naartoe maakt.”

Belangrijk zijn ook de hoge kwaliteit van de opleidingen en kansen op interessante banen bij internationale organisaties en overheid.

Hoe profileert Den Haag zich?

“Den Haag draagt vooral haar imago van ‘Internationale stad van vrede en recht’ uit. In Den Haag werken ongeveer 160 internationale organisaties aan een veiliger en rechtvaardiger wereld. Het is hét onderscheidende kenmerk, waar steeds meer mensen Den Haag van kennen, vooral ook internationaal.

Daarnaast hebben we voor specifieke doelgroepen aanvullende unieke eigenschappen benoemd, zoals de combinatie van stad en strand voor Nederlandse bezoekers, de aanwezigheid van internationale hoofdkantoren en het grootste Europese veiligheidscluster voor internationale bedrijven.

Belangrijk zijn ook de hoge kwaliteit van de opleidingen en kansen op interessante banen bij internationale organisaties en overheid. Daarmee richten we ons op studenten en young professionals.”

Hoe benadert Den Haag de verschillende doelgroepen?

“Dat doen we door middel van allerlei op maat gemaakte acties, gedifferentieerd naar doelgroepen en altijd in samenwerking met partijen in de stad. Zo werken we aan de profilering van Den Haag als studentenstad met alle zeven hoger onderwijsinstellingen.

Ook werkt de toeristische marketingorganisatie Den Haag Marketing samen met veel partijen aan de toeristische promotie en worden internationale congressen onder begeleiding van The Hague Convention Bureau samen met de venues als World Forum en partijen als de Rijksoverheid, kennisinstellingen en brancheorganisaties binnengehaald.”

Congressen die passen bij het profiel van de stad.

Welke belangrijke events zijn het resultaat van dit beleid?

“Den Haag organiseert steeds meer grote internationale congressen, zoals vorig jaar de Nuclear Security Summit, dit jaar de Global Conference on Cyber Space en in 2009 de Afghanistan conferentie. Congressen die passen bij het profiel van de stad.

Daarnaast wordt de viering van de VN-Dag van de Vrede ieder jaar groter aangepakt, en worden Prinsjesdag en het Prinsjesdagfestival in het weekend ervoor steeds meer een feest van de democratie. En Den Haag trekt steeds meer grote internationale sportevents, zoals vorig jaar het WK Hockey en dit jaar de Volvo Ocean Race en het WK Beachvolleybal.”

Welk advies heeft u voor andere steden?

“Citymarketing is een kwestie van lange adem. De aanpak van Den Haag lijkt te werken en wordt ook door vakgenoten erkend. Dit blijkt uit de prijzen die met regelmaat worden gewonnen, zoals vorig jaar de Reputatiemanagement Award.

Het is van belang om echt in te zetten op de onderscheidende kenmerken van een stad. Het moet niet alleen gaan om een logo of slogan. Blijf dicht bij het karakter van de stad. Durf harde keuzes te maken, ook in de doelgroepen die je wilt aantrekken. En investeer in goede samenwerking en draagvlak bij alle partijen in de stad.”