In het streven naar goed bestuur, wat is uw oproep aan bestuurders of aan elkaar?

De Vries:

Wat mij opvalt, is dat intern en extern toezicht toch nog betrekkelijk weinig gebruik maken van elkaar. Het zijn nog vrij gescheiden werelden en ik denk zelf dat we veel meer dialoog zouden kunnen hebben. Zo kunnen we elkaar denk ik versterken, omdat ik de functies van compliance officer, commissaris en toezichthouder toch zie als radertjes in hetzelfde geheel.

 

FEMKE DE VRIES (1972) is divisiedirecteur bij De Nederlandsche Bank, waar zij al ruim tien jaar in verschillende functies werkzaam is. Daarvoor werkte ze bij de Belastingdienst, het ministerie van Financiën en het ministerie van Justitie.

 


 

Milz:

We mogen ons niet laten verblinden door wat we hier in de Nederlandse context doen. Als ik in de kranten lees dat de bonuspoules in de Angelsaksische wereld almaar groter worden, dan is het wezenlijke risicopatroon dat er in de financiële wereld is ontstaan, nog echt niet over. Dat is iets om je toch blijvend zorgen over te maken en ook op zoek te gaan naar hoe we daar het juiste tegenwicht aan kunnen bieden.
 

MONIKA MILZ (1957) is commissaris bij verschillende organisaties, waaronder SNS Reaal, het Spoorwegmuseum en ConQuaestor. Tevens is zij RvT-lid aan de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam. Zij werkte in het verleden onder meer voor Rabobank en ABN Amro.

 


 

Van Tunen:

Ik denk dat we de beperkingen van onze eigen invloed moeten kennen. Iedere deelnemer van dit rondetafelgesprek wil het goede voor de financiële sector, maar we kunnen ook maar een deel beïnvloeden. En we worden beoordeeld op het geheel.
 

GWENDOLYN VAN TUNEN (1965) is Chief Compliance Offi cer bij ABN Amro. Zij bekleedde hiervoor verschillende functies bij ABN Amro en was auditor bij Philips, SVB en Hoogovens.

 


 

Pluijter:

We moeten niet beloven, maar hard werken, en volhouden in het doen. Dagelijks bewijzen aan klanten dat we ertoe doen. Dat is onze opdracht. Zonder vertrouwen worden we weggevaagd. Onze klant moet denken: het is goed dat ik daar verzekerd ben.
 

THEO PLUIJTER (1959) is directeur Compliance bij a.s.r. Eerder was hij lid van de hoofddirectie bij Fortis Verzekeringen en directievoorzitter van De Amersfoortse.

 


 

Krijnsen:

In het harde werken moet je balans brengen. Het is belangrijk om betrouwbaar en compliant te zijn, maar je moet ook vanuit een businessperspectief je richten op de vraag: hoe blijf ik relevant voor mijn klanten? Financiële instellingen lopen anders het risico dat zij door nieuwe marktpartijen links worden ingehaald.
 

EUGÉNIE KRIJNSEN (1968) is partner bij PwC. Zij startte haar carrière bij Coopers & Lybrand, werkte in de tussentijd voor DNB en enkele kleinere Nederlandse banken en keerde vervolgens weer terug naar PwC.

 


 

Roobeek:

Sommige banken en belangrijke verzekeringsmaatschappijen hebben een systeemfunctie, die moeten extreem betrouwbaar zijn. Maar we hebben elkaar ook hard nodig. Ik denk dat het goed is wanneer, via de tone at the top en de business principles, ook aan de buitenwereld getoond kan worden dat we anders zijn gaan opereren. Dan kunnen wij normaliseren en dat zou heel goed zijn.
 

ANNEMIEKE ROOBEEK (1958) is commissaris bij onder meer ABN Amro, KLM en Abbott Healthcare Products en bestuurslid bij diverse non-profit organisaties. Zij is hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement op Nyenrode Business Universiteit en vervulde in de afgelopen 20 jaar een groot aantal commissariaten in uiteenlopende sectoren.