Met rechtheid van denken en een sterk intern kompas moeten zij de organisatie in beweging kunnen brengen, stelt Wim Kooijman, Executive Vice President Human Resources bij Air France-KLM.

Aspecten borgen

Het brede speelveld van compliance vraagt om aandacht voor verschillende onderdelen. Bij Air France-KLM is dat bijvoorbeeld regelgeving omtrent vliegveiligheid, compliant zijn in vele landen en grip op de interne regelgeving. Kooijman onderstreept dat die verschillende aspecten op de juiste plek geborgd moeten zijn.

De vliegveiligheid, die gekoppeld is aan de toestemming om luchtvaartmaatschappij te mogen zijn, bijvoorbeeld bij de CEO en de interne regelgeving bij een corporate secretary. “Compliance zit aan de bovenkant van de organisatie”, stelt Kooijman. “Het zijn zware functies, die dat gewicht ook nodig hebben om de organisatie in beweging te krijgen.”

Intern kompas

Volgens Kooijman zijn het niet zozeer de mensen die veranderd zijn, maar heeft de compliance-functie meer aandacht gekregen door een duidelijke focus op risico’s. De manier waarop compliance zich ontwikkelt, is wel van invloed op het profiel van compliance officers. Alleen werken met ‘hard controls’ blijkt niet meer voldoende.

Kooijman: “Compliance zit voor een groot deel in het gedrag van mensen. Daar moet je als verantwoordelijke in kunnen sturen. De connectie met de HR-kolom is dan ook belangrijk.” Kooijman ziet het profiel als een jurist met veel gezond verstand. Of in zijn woorden: een sterk intern kompas.

Er is een zekere mate van rechtheid van denken nodig.
 

“De juridische kijk blijft een goed uitgangspunt, er is een zekere mate van rechtheid van denken nodig. Je wilt geen commercieel persoon in compliance-functies, want die heeft de neiging om deals te sluiten. Bij compliance-kwesties mag je simpelweg de grens niet over.”

Carrière-pad

De functie van compliance officer brengt veel competenties samen. Zoals aangegeven spelen vraagstukken op verschillende plekken in de organisatie, waardoor er niet alleen brede kennis nodig is, maar ook de kunde om mensen met elkaar te verbinden. Volgens Kooijman is compliance goed voor de professionele ontwikkeling en maakt het daardoor vaak onderdeel uit van een goed carrière-pad.

“Je ziet vaak dat de weg hogerop in een bedrijf leidt via de compliance-afdeling. Medewerkers werken er een aantal jaren en klimmen dan verder. Dat tijdelijke is ook nodig, want regels veranderen. Je moet je compliance-staf te allen tijde fris houden. Dat betekent zoeken met een scherpe blik.”