Volgens een onderzoek van The Future Foundation,waar meer dan 3500 mensen aan meewerkten, verandert de werkplek het komende decennium aanzienlijk. Nieuwe tools om online samen te werken maken het steeds eenvoudiger om ideeën te delen en te ontwikkelen.

Erik de Muinck Keizer, Country Manager Google Enterprises, ziet die ontwikkeling ook bij zijn eigen bedrijf. “Normaliter houden we videoconferenties op grote schermen, maar er is weinig verschil meer met een laptop.”

Tools om ideeën te ventileren

Het onderzoek toont aan dat er een samenhang van 81 procent is tussen samenwerken en innoveren. Volgens De Muinck Keizer “Het delen van ideeën verandert de werkplek fundamenteel. Werknemers willen ook de tools hebben om dat te doen.”

Maar de helft van de ondervraagden gaf aan dat het bedrijf waar ze werken nog onvoldoende samenwerkingstools voorhanden heeft. 44 procent stelt zelfs dat ze thuis over betere tools beschikken dan op het werk.

Beloning voor ideeën

Bedrijven vinden het nog steeds een uitdaging om werknemers te motiveren ideeën te genereren. Van de ondervraagden gaf 45 procent aan een financiële beloning te willen, terwijl 39 procent liever erkenning krijgt. De Muinck Keizer vindt dat werknemers ook de tijd moeten krijgen om ideeën te genereren.

“Wij geven onze engineers twintig procent van hun tijd om nieuwe ideeën te bedenken. Door die aanpak hebben we al een aantal zeer succesvolle oplossingen op de markt gebracht, zoals onze bekende mailapplicatie.”