“Je wilt als bedrijf twee dingen: dat werknemers bevlogen zijn in hun werk en betrokken zijn bij de organisatie. Vaak gebeurt het dat slechts één van die voorwaarden wordt voldaan.”

Zorg als organisatie voor een groter doel

"Laat aan werknemers zien wat je grotere bijdrage is aan het geheel. Geef die visie van maatschappelijke betrokkenheid door aan de werknemers, zodat ze weten waar ze voor werken. In het geval van de zorg of een goed doel is het maatschappelijke besef duidelijk, maar veel organisaties waar we komen blijken niet te weten dat ze iets bijdragen, ook al doen ze dat wel.”

Zorg voor minder of beter management

"Dat kan op twee manieren: of minder managers of de managers training geven. Vaak wordt de beste verkoper verkoopmanager, terwijl diegene misschien wel helemaal geen managementkwaliteiten bezit. Je verliest dan een goede specialist en krijg er een beroerde manager bij.”

Geef richting aan je werknemers en laat het daarna los.

“Werknemers houden niet van betutteling. Er zit veel energie in mensen en daar moet je het maximale uithalen. Betutteling blokkeert dat. Verantwoordelijkheid geven laat die energie wel stromen.”

Laat werknemers zelf met plannen komen

"Een goed voorbeeld is een leaseautoregeling die op een gegeven moment onbetaalbaar werd bij een bedrijf. Laat die medewerkers die een leaseauto hebben met elkaar zitten en laat ze met oplossingen komen, zonder dat je dat proces zelf begeleidt. Dit werkt individueel op de werkvloer ook zo.”