“Om betekenisvol werk te bieden aan 40.000 mensen heeft duurzame inzetbaarheid een hoge prioriteit. Duurzame inzetbaarheid is een gedeelde verantwoordelijkheid van medewerker en organisatie, dat bewustzijn is echter nog niet bij alle medewerkers in even grote mate aanwezig.”

App maakt werken leuker

Eén van de ondersteuningsmogelijkheden is de @lly app die schoonmakers zelfstandiger laat werken. “Deze app scant de QR code van een ruimte en geeft direct informatie. Dan blijkt bijvoorbeeld dat een vergaderzaal niet gebruikt is.

Ging de schoonmaker vroeger op de ‘automatische piloot’ deze ruimte schoonmaken, nu weet hij dat er alleen licht onderhoud nodig is. Dat geeft meer verantwoordelijkheid over de eigen werkzaamheden en dat komt het werkplezier ten goede.” De app is doorontwikkeld voor andere branches en wordt nu ook succesvol gebruikt in de zorg- en logistieke bedrijven van Vebego.

Profiel

Van Waning: “Betekenisvol werk betekent bij ons dat mensen zich thuis voelen waardoor er minder verloop is. We maken van elke medewerker een profiel waardoor deze op de beste werkplek terecht komt.

Een voorbeeld: als iemand heel precies kan en wil werken, hoort deze medewerker op een OK thuis. Als iemand graag onder de mensen is, geven we hem geen functie waarbij hij de hele dag alleen is. Duurzaam draait bij ons volledig om mensen.”