Een probleem waarin de werkgever een stuk verantwoordelijkheid in kan nemen, vindt Bernique Tool, directeur van CNV Jongeren. “Jong geleerd is oud gedaan”, vertelt Tool.

“Als je prettig werkt vanaf het begin van je carrière, hoef je niet voortijdig af te haken. De jongeren van tegenwoordig denken dat ze binnen één of twee jaar een leidinggevende positie moeten bekleden. De werkgever kan ze helpen door hier duidelijk over te communiceren en te investeren in hun jongere werknemers.”

"Vroeger kreeg je een mid-life crisis tussen je veertigste en vijftigste, maar nu komt zo’n soort crisis al rond je dertigste.”

Temporiseren

Het aantal burn-outs voor jongvolwassenen is zorgwekkend en dat aantal is afgelopen jaar ook weer gestegen. Een drukke levensfase waarin het qua carrière allemaal ‘moet’ gebeuren, ligt onder andere ten grondslag aan deze burn-outs.

“Jongeren willen erg graag presteren en vinden het moeilijk om hun grenzen aan te geven bij hun werkgever. Vroeger kreeg je een mid-life crisis tussen je veertigste en vijftigste, maar nu komt zo’n soort crisis al rond je dertigste”, weet Tool. “

Jongeren van tegenwoordig zijn niet makkelijk, ze jutten elkaar op wat betreft ambities. Als je dan als werkgever wel ontspannen bent en dit bespreekbaar maakt, gaat het beter. Jongeren moeten soms juist even temporiseren, met een werkgever die ze perspectief biedt en duidelijk vertelt waar ze nu staan en wat er van ze verwacht wordt. Dan zakt de jongere werknemer niet weg in een blinde prestatiestress.

De jongere lijkt flexibel en makkelijk, maar neem zoiets als het Nieuwe Werken: dat geeft ook meer onduidelijkheid en stress. Mag je overdag wel online zijn op Facebook en moet je ’s avonds om negen uur e-mails beantwoorden? Zeker jongere werknemers worstelen daarmee en zijn op zoek naar duidelijke richtlijnen.”

Een fatsoenlijk loopbaangesprek tussen werknemer en werkgever doet wonderen.

Investeren

Ondanks de kortere contracten moeten werkgevers hun jongere werknemers juist opleidingen en trainingen geven, vindt Tool. “Dat moet de prioriteit zijn bij de werkgevers. Daarmee bindt je de jongeren aan je organisatie en zitten ze beter in hun vel. In de praktijk zijn we nu druk bezig binnen de zorg, want zorginstellingen hebben moeite om jongeren binnen de sector te houden.

Als CNV Jongeren doen wij projecten waarbij we werkgevers helpen met de ‘connectivity’ met jonge werknemers. Wat blijkt? Een simpele klassieke stap, een fatsoenlijk loopbaangesprek tussen werknemer en werkgever doet wonderen. Dat zou een vast onderdeel moeten zijn van een HRM cyclus waar ook ruimte is voor opleidingen en trainingen op korte contracten. Dan houd je ze binnen de sector.

Bij de Belastingdienst bijvoorbeeld investeren ze niet in jongeren, alle jongeren op korte contracten gaan er snel uit en daardoor vergrijst die organisatie ontzettend snel.”