“Op het persoonlijke vlak stimuleren we duurzaamheid door medewerkers een ‘footprint scan’ te laten maken die aangeeft hoeveel ‘aardbollen’ zij jaarlijks gebruiken. In de persoonlijke doelstellingen kunnen zij dit aantal dan naar beneden brengen door bijvoorbeeld te gaan carpoolen, minder vlees te eten of afval verder te scheiden.”

Dertig medewerkers deden mee aan de ‘Dam tot Dam loop’, zij haalden hiermee geld op voor de organisatie Trees for All. “Hiervoor planten zij 1250 bomen in Bolivia, waar Wessanen Benelux ook haar bedrijfsvoering compenseert.” Om lokaal ook de betrokkenheid te vergroten planten de medewerkers deze week een ¼ hectare bos in Nederland. Ook op organisatieniveau werkt Wessanen continu aan duurzaamheid.

“Al het eten en drinken is biologisch. We printen al twintig procent minder en we scheiden afval steeds meer. Stap voor stap werken zowel onze medewerkers als de organisatie aan verdere duurzaamheid.”

Collectieve bewustwording

Lodewijk Hoekstra, bekende tuinman bij ‘Eigen Huis en Tuin, mede-oprichter van NL Greenlabel én ambassadeur van Trees for All, nodigt bedrijven uit bomen te planten. “Jaarlijks worden tien miljard bomen gekapt. Daarom is het belangrijk om naar manieren te zoeken om hiervoor te compenseren. Denk bijvoorbeeld aan Trees for All, zij willen voor elk mens op aarde een boom planten en daarmee ook ontbossing tegengaan.

Bedrijven kunnen daarbij een grote rol spelen en bijvoorbeeld een ‘eigen’ bos aan laten planten. Er doen al verschillende grote bedrijven mee met de komende boomplantweek. Ik krijg tijdens verschillende gelegenheden de kans mijn verhaal te vertellen en bedrijven te enthousiasmeren om ook mee te gaan doen.”

Bomen planten kan in Nederland, maar ook in andere landen. “In Bolivia plant men bomen in combinatie met voedselgewassen als koffie en cacao. Zo profiteert ook de lokale bevolking op de korte termijn.” Hoekstra stelt dat bedrijven een grote rol kunnen spelen door bijvoorbeeld hun MVO beleid op deze manier in te vullen.

“Duurzaamheid gaat om collectieve bewustwording. De duizenden bomen die geplant worden in deze week, hebben hopelijk een olievlek werking. We moeten ergens beginnen om een volgende stap te kunnen maken.”