Medewerkers kunnen heel tevreden zijn, maar tegelijkertijd geen goed werk leveren. Goed werkgeverschap is dan ook wat anders dan ervoor zorgen dat medewerkers tevreden zijn. Guido Heezen, HR-trendwatcher en oprichter van Effectory, legt uit wat het begrip wel omvat.

"Goed werkgeverschap houdt in dat je een omgeving creëert waarin medewerkers optimaal kunnen presteren. Dat vraagt om een stimulerende werkomgeving waarin mensen worden uitgedaagd om het beste uit zichzelf te halen en waarin mensen willen bijdragen aan de organisatie. Goed werkgeverschap maakt dat medewerkers betrokken zijn bij de organisatie én bevlogen zijn in hun werk."

Neem medewerkers echt serieus

Hoe creëer je zo’n omgeving? Het klinkt als een open deur en dat is het ook: door je medewerkers echt serieus te nemen. Niet door ze te zien als kostenpost, als FTE of als nummer. Luister naar de ideeën die ze hebben. Medewerkers hebben over het algemeen waardevolle inzichten: in hun hoofd zit veel verborgen potentieel dat niet omhoog komt als er niet naar wordt gevraagd. Het betekent ook dat je medewerkers autonomie moet geven.

Zet de mensen die het werk uitvoeren centraal. Zet deze medewerkers in de frontlinie meer in hun kracht, bij een school zijn dat de leraren, in een ziekenhuis de verpleegkundigen. Laat de rest van de organisatie ervoor zorgen dat deze mensen goed kunnen werken. Heeft deze groep managers nodig? Prima. Zo niet, haal ze weg. Vaak leiden structuurveranderingen tot een beter resultaat en beter werkgeverschap.

Zorg dat je continu in contact blijft met medewerkers.

Voorkom achterstallig onderhoud

Een bedrijf met weinig bevlogen en betrokken medewerkers heeft vaak achterstallig onderhoud. Hoe voorkom je dat het zover komt? Zorg dat je continu in contact blijft met medewerkers. Veel organisaties zitten momenteel met een mobiliteitsvraagstuk. Dat is wat mij betreft echt te voorkomen. Als men beter in gesprek was gebleven met de medewerkers, waren hier tijdig maatregelen voor getroffen, zodat het niet tot een probleem hoeft te leiden.

Aansturen op creativiteit en innovatief vermogen

Goed werkgeverschap anno 2015 vraagt om leiders die sturen op de creativiteit en het innovatieve vermogen van medewerkers. Oude structuren, die hiërarchisch zijn opgebouwd en waarin enorm veel waarde wordt gehecht aan dat wat de baas zegt, gaan het niet redden. Zorg in plaats daarvan voor een inspirerende leider die benaderbaar is en die de missie van de organisatie altijd uitdraagt.

Organisaties moeten een aansprekende richting hebben die voor iedereen helder is. Dat geeft focus, het zegt iets over de echte toegevoegde waarde van een organisatie en het creëert betrokkenheid onder het personeel.

Maak medewerkers deelgenoot van de veranderingen die je doorvoert.

Wees transparant

Maak het werk minder taakgericht: onderzoek in plaats daarvan of de werkzaamheden bijdragen aan waar de organisatie voor staat. Creëer een werkveld waarin medewerkers kunnen spelen. Uiteraard binnen vastgestelde kaders, maar behoedt ze voor stomme regeltjes waar medewerkers aan moeten voldoen en die hen in hun werkzaamheden beperken.

Sociale innovatie is belangrijk: vraag aan medewerkers hoe de dingen beter, goedkoper en makkelijker kunnen. Wees daarbij transparant. Maak medewerkers deelgenoot van de veranderingen die je doorvoert. Vraag medewerkers hoe ze hun werk, hun team en de organisatie ervaren en zorg ervoor dat dit bespreekbaar blijft.

Met goed werkgeverschap kun je vandaag al beginnen door in gesprek te gaan met medewerkers en écht te luisteren naar hun ideeën die tot betere resultaten leiden. Je zult versteld staan van het magische effect daarvan!’