Ruud Wilgenkamp
HR-directeur Essent

“Het talent heeft tegenwoordig meer macht,” zegt Ruud Wilgenkamp, HR-directeur van Essent. “Dat zorgt voor een andere benadering, maar het is een goede ontwikkeling.” Gaat het om het talent zelf of om het algemene programma wat hij of zij krijgt voorgeschoteld?

“One size fits all to one size fits me,” zegt Wilgenkamp overtuigd. “Dat is nu de algemene trend. Vroeger was het allemaal nogal eenzijdig en wisten bedrijven precies hoe ze het zelf wil- den hebben. Nu zijn we aan het pionieren met talentmanagement.

Talenten willen niet meer in een keurslijf, ze willen ondernemerschap en een ‘ZZP-gevoel’ binnen een bedrijf. Veel talenten, maar ook oudere werknemers die zichzelf aansturen en bij de les houden. Wij vragen talenten ook of ze nog steeds voor ons willen blijven werken of ook buiten de deur willen kijken.

We zijn aan het nadenken of het mogelijk is om talenten die kiezen voor de ZZP-vorm onderdeel te maken van een “flexibele vaste schil” die belangrijk is voor het bedrijf. Daarmee ben je als bedrijf ook een stuk flexibeler en dat heb je in deze tijd hard nodig”

Leren op de werkvloer

Het ouderwetse trainingsprogramma hoort daar allang niet meer bij. Over schouders heenkijken al helemaal niet. Taken worden vrijgelaten en het gaat om het doel wat bereikt moet worden,de manier waarop maakt niet meer uit.

“Wij maken nu gebruik van de 70/20/10 regel,” verklaart Wilgenkamp de nieuwe benadering in het opleiden van talent. “Daarmee bedoelen we dat tien procent van de ontwikkeling van onze talenten gebeurt met ouderwetse trainingsprogramma’s. Twintig procent van het leerproces gebeurt door anderen, waaronder mentoren, met daarbij 360 graden feedback. De resterende zeventig procent leert het talent on the job maar ook door het deelnemen aan veel verschillende projecten.

De talenten hebben dus verschillende ervaringen en dat is de beste manier om te leren en ze vinden het zelf prachtig. De tijd van alleen maar je mening geven is voorbij. Het gaat erom dat je leert vragen te stellen. Het lukt steeds beter om die dialoog te voeren, hoewel het voor sommige werknemers best wennen is om zo transparant naar elkaar te zijn.”

Talentmanagement

De andere benadering naar talenten toe hoort bij de visie van Essent. Wilgenkamp: “Talentmanagement is een van onze businessprioriteiten. Intern hebben we het tot in de Raad van Bestuur uitgebreid over potential en performance. We waren al een aantal jaar bezig intern potentials te vinden, maar we bleken vroeger iets te elitair bezig om alleen maar naar die high potentials te zoeken.

We kwamen tot de conclusie dat we niet alleen maar hoog op die berg moeten kijken, maar onze horizon moesten verbreden. Nu kijken we meer naar het talent zelf en kijken we of talenten ook horizontale stappen kunnen maken en hoe ze zich het beste kunnen ontwikkelen. ”

Serieus

In de visie wordt bij de werving en selectie elke vacature open op het intranet gezet. Soms helpen externe partijen om die talenten vinden die nodig zijn. “Daar hebben we goede ervaringen mee,” zegt Wilgenkamp.“Als je mensen wilt binnenhalen moet je dat ongelofelijk serieus doen.”