Marco Hendrikse
Hoofdredacteur HR-vakblad PW

De belangrijkste reden om te investeren in werknemers is om te zorgen dat zij op de hoogte blijven van wat er speelt en de opgedane kennis kunnen toepassen in hun werk.

“Zo wordt een organisatie succesvoller”, aldus Marco Hendrikse, hoofdredacteur van HR-vakblad PW. “Als je stilstaat en niets aan educatie doet, dan roest je vast. Zowel de organisatie als de werknemer.”

Variatie in educatie

Hendrikse legt uit dat er een verschil is tussen formele en informele educatie. “Formele educatie is gericht op trainingsinstituten en diploma’s.Informele educatie omvat eigenlijk alle vormen die daarbuiten vallen. Denk hierbij aan deelnemen aan projecten, leren van collega’s en het bezoeken van beurzen om inspiratie op te doen.

De manier van educatie is uiteraard erg afhankelijk van het doel. Soms is formele educatie doeltreffender dan informele educatie, omdat je bepaalde kennis en vaardigheden alleen op deze manier kunt opdoen. Een goede werkgever maakt dit mogelijk. Daarnaast ligt de verantwoordelijkheid bij de werknemer om de aangeboden kansen te pakken.”

Goed werkgeverschap

Een goede werkgever investeert in zijn werknemers en zorgt ervoor dat ze kunnen groeien. Hendrikse: “Het mes snijdt hierdoor aan twee kanten. Door werknemers op te leiden worden ze productiever, inventiever en kunnen ze beter samenwerken.

''Een goede werkgever zorgt ervoor dat zijn werknemers kunnen groeien''

Dat is van toegevoegde waarde voor hen, maar als werkgever profiteer je hier natuurlijk ook van. Zo creëer je duurzame inzetbaarheid.

Dit betekent dat iedereen, van jong tot oud, zich blijft ontwikkelen en een (werk)leven lang inzetbaar is.”

Advies

Goed werkgeverschap houdt volgens Hendrikse in dat je werknemers stimuleert om te leren. “Vraag wat jouw medewerkers willen wat betreft hun opleiding.

Inventariseer daarnaast wat je als organisatie nodig hebt, nu en in de toekomst. Waar wil je heen? Dat is heel belangrijk om te weten. Als je de kennis en vaardigheden van je medewerkers daarop aan kan laten sluiten, dan ben je goed bezig!