Individueel gedrag van de werknemer wordt steeds belangrijker. Daarom zal HR een steeds prominentere rol innemen, doceert Kooijman.

“Individueel gedrag binnen arbeidsorganisaties wordt steeds belangrijker. Dat merk je aan de hele discussie over hoe een bedrijf in control kan zijn en dan met name de soft controls. Alleen als we als beroepsgroep systemen bedenken waarin we gedrag beter kunnen beïnvloeden, voorkomen we dat mensen verkeerde dingen doen. Dat is in ons vak een verschuiving en daarom wordt HR belangrijker.

We kijken veel meer naar individuele competenties. Niet alleen de functie is belangrijk, maar vooral de rol die iemand vervult. Op dit moment werken we met voornamelijk collectieve systemen en dat gaat veranderen. Alleen een functieclassificatie is niet meer afdoende, omdat mensen daarin verschillende rollen kunnen spelen.”

“We gaan anders kijken naar talent. We kijken veel meer naar individuele profielen. ”

Talent

“We gaan anders kijken naar talent: wat is het vermogen van mensen om bepaalde rollen te kunnen vervullen? Stel, je bent op zoek naar iemand die verbindingen maakt tussen bedrijven, bonden of ondernemingen. Waar gaat het individu het verschil maken? We kijken veel meer naar individuele profielen.

Belangrijk wordt de komende jaren hoe we de toegevoegde waarde van HR zichtbaar kunnen maken in de ‘HR Metrics’. Dat is niet makkelijk. Als je alles in cijfers kunt uitdrukken mis je het gedragscomponent. Daar moeten we bruggen voor vinden. Een voorbeeld: wat maakt nou dat mensen de X-factor hebben? Hoe maak je dat meetbaar?

Naarmate gedrag en het individu belangrijker wordt, schuift het vak dichter naar de boardrooms van bedrijven. De essentie is: hoe kunnen mensen zich op een manier gedragen dat ze zelf blij worden en dat ze een toegevoegde waarde hebben?