Dit maakt het moeilijk te bepalen hoe robotica binnen het kader van duurzame inzetbaarheid past. Robotica en duurzame inzetbaarheid zijn echter wél compatibel. Marcel Bullinga geeft zijn visie op hoe robots de toekomst kunnen versterken.

Robots stelen onze banen, en dat is maar goed ook

47% Van alle banen verdwijnen in de wolk van robots, 3Dprinters en software en dat is maar goed ook, want daar zit onze toekomstige welvaart. Het gaat zowel om laag- als hoogopgeleide beroepen. Verdwijnende beroepen van nu zijn bijvoorbeeld: taxichauffeur, caissière, boekhouder, advocaat, fiscalist, hypotheekadviseur, belastingambtenaar. 

Aankomende beroepen van de toekomst zijn: zonneboer, stadsboer, talentversneller, guldenbankier, nanotimmerman, superdokter. Kort door de bocht: mannenbanen zijn uit, vrouwenbanen zijn in.

Robots creëren ook banen, en dat is maar goed ook

In het kader van duurzame inzetbaarheid is het volgende gegeven interessant: Elke robotbaan creëert 3 menselijke banen. Omdat de robots ontworpen moeten worden, maar ook omdat ze outsourcing van productiewerk naar lage-lonen-landen stopzetten.