Wim Kooijman
Bestuursvoorzitter van de NVP

 

Kooijman gelooft in het koesteren van talenten door ze juist de ruimte te geven. “Het gaat tegenwoordig om zoveel meer dan salaris alleen.”

Talenten identificeren

“Iedereen vist in dezelfde vijver van talent. Daarom proberen bedrijven steeds vroeger talent te identificeren en presenteren ze zich nu al op middelbare scholen. Maar dat talent vooral om aandacht draait, is niet veranderd. Talenten krijgen zelf steeds meer kans om zich te profileren. Ze zijn actiever op de arbeidsmarkt.

Wij krijgen per jaar al 2500 open sollicitaties binnen. Als bedrijf moet je talenten kunnen identificeren en bij elk talent de vraag stellen waar de mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkelingen liggen. Een algemeen trainingsprogramma is niet meer genoeg, want ook de werknemers zelf zitten achter het stuur. Zij vragen zich voortdurend af of het zin heeft waar ze mee bezig zijn. In jaren tachtig en negentig ebde dat gevoel weg, maar dat is nu weer zeer actueel.”

Definitie talent

“Wat is talent? In mijn definitie iemand die het maximale uit zichzelf haalt. Dat is niet aan een niveau gebonden. Het zijn de mensen die goed met hun eigen talent omgaan, lol in hun werk hebben en dat ook uitstralen. Als je op de werkvloer gaat kijken, zijn dat de mensen die je bedrijf gaande houden. Want met alleen high potentials win je de oorlog niet.

Talent houd je door ze los te kunnen laten en ruimte te geven. Wij zeggen wel eens tegen mensen dat ze best eens ergens anders mogen kijken. Bijna alles in dit vak draait om aandacht, ga dus af en toe met medewerkers zitten en luister wat ze te vertellen hebben. Een talent is een mens en heeft een naam.”

HR-beleid

“Je moet jezelf afvragen waar de pareltjes binnen je organisatie zitten. Succesvol HR-beleid betekent dat het totale menselijke potentieel je organisatie steeds verder brengt en je op elk moment de juiste invulling geeft aan vacatures.

Nu is het recessie, maar de komende jaren wordt het weer dringen in de vijver. Ik hoop dan niet op dezelfde reflex als tien jaar geleden, toen de leaseauto en salarisverhoging er meteen bij werden aangeboden. Ik denk dat het de talenten van nu ook niet zozeer om de beste voorwaarden gaat, maar om het perspectief en de ontwikkeling die ze kunnen doormaken.

Steeds vaker krijgen mensen de kans om er bijvoorbeeld een jaar uit te stappen om ontwikkelingswerk te doen en dan weer terug te keren.”