5 tips

 

Tip 1: Waar krijg jij energie van?

Ga bij jezelf na waar je stress van krijgt, en nog belangrijk waar krijg je juist energie van? Maak dit bespreekbaar.

Tip 2: Breng je werkstress in kaart.

Heb je voldoende balans tussen je werk en privé? Online kun je makkelijk je werkstress checken.

Tip 3: Stel je grenzen.

Maak een to-do lijst, en durf ook ‘nee’ te zeggen. Neem zo nu en dan een pauze zodat je kunt pieken wanneer het moet.

Tip 4: Waar liggen de kansen?

Stop geen energie in zaken waar jij geen invloed op hebt. Concentreer je juist op de zaken die je energie geven.

Tip 5: Vraag om hulp

Zodra je merkt dat het teveel wordt, trek aan de bel. Loop langs bij de bedrijfsarts zodra je merkt dat je fysieke klachten hebt.

Bron: Arboned

“Geef mensen de ruimte en vertrouwen en geef duidelijkheid over waar je met het bedrijf naar toe wilt,” aldus Willem van Rhenen, hoogleraar Engagement & Productivity aan de Nyenrode Business Universiteit.

Hoe zorg je dat werknemers duurzaam inzetbaar zijn?

“Duurzame inzetbaarheid gaat over het langdurig gezond en gemotiveerd aan het werk houden van medewerkers. Door mensen perspectief te bieden, te zorgen dat mensen hun kennis en vaardigheden op peil houden. En door mensen gezond te houden. Daarvoor zijn lifestyleprogramma’s; die gaan over bewegen, voeding, ontspanning, roken, alcoholgebruik.

Je moet je als werkgever de vraag stellen: hoe krijg je de mensen in hun kracht om lang door te gaan? En dan gaat het er ook om: heeft iemand er nog wel zin in en geeft het werk hem nog zin. Dat laatste is cruciaal en gaat over bevlogenheid. Die is in het begin van een nieuwe baan vaak hoog, maar daalt geleidelijk, bijvoorbeeld omdat de verwachtingen over en weer niet overeenkomen. Bij driekwart van de medewerkers daalt die bevlogenheid in de loop der tijd.”

Hoe houd je mensen bevlogen?

Door hen de ruimte te geven en te vertrouwen. Bouwvakkers die vroeg zijn opgebrand door het zware werk, gaan vaak daarna nog zelfstandig aan de slag. Ondanks het zware werk. Maar ze zijn dan vrij om hun eigen werk in te richten. Dat gevoel van autonomie is belangrijk.

Ook de verbinding met de baas, met collega’s en de thuissituatie zorgt voor meer of minder bevlogenheid. Is de verhouding met je baas en collega’s goed, dan krijgen mensen daar energie van. Vertrouwen en integriteit zijn de basisvoorwaarden om medewerkers in verbinding te krijgen. Dat betekent dat niet iedereen thuis moet gaan werken. Of dat zinvol is, hangt af van de persoon.”

Hoe los je dat op?

Door individueel maatwerk. Je moet steeds kijken naar wat medewerkers nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Dus ofwel zorgen dat mensen dagelijks op de werkvloer kunnen zijn ofwel autonoom aan het werk kunnen of allebei. Dat vraagt om voortdurend aftasten van de behoeften van medewerkers en dat vervolgens faciliteren.

Waarom komt dat bij veel bedrijven nog te weinig van de grond?

In economisch moeilijke tijden wordt veel ad hoc gedacht. Bedrijven zijn meer bezig de economische problemen het hoofd te bieden. Investeren in mensen komt op een laag pitje. De wil is er wel, maar de vraag is of er geld voor is. Soms kan dat wel even, maar als de moeilijke tijden lang aanhouden en er veel reorganisaties plaatsvinden, is het voor veel mensen moeilijk positief en gemotiveerd te blijven.

Bedrijven die wel blijven investeren in hun mensen zijn straks spekkoper, want die zijn aantrekkelijk voor nieuwe, goed renderende  werknemers. De kosten gaan voor de baten uit, als mensen uitvallen, kost dat ook veel geld.

Is er hierin verschil in de manier van denken tussen grote bedrijven en bijvoorbeeld het mkb?

Goed voor je mensen zorgen, ze steunen, naar ze luisteren, ruimte geven, dat snappen ze in het mkb over het algemeen beter. Omdat dat kleine bedrijven zijn, zijn werkgevers vaak meer bij hun mensen betrokken. De contacten zijn directer en dat is belangrijk. Werkgevers van grote bedrijven bekijken het wat meer van een afstand, kennen vaak ook niet alle medewerkers. Als mensen niet goed in hun vel zitten, worden ze vaak niet direct gezien.’’

Heeft u nog een goede tip voor werkgevers?

Uit onderzoek blijkt dat bevlogen medewerkers energieker en productiever zijn en dat bij bedrijven die aandacht hebben voor werknemers het verzuim lager is. Mijn tip voor werkgevers is, weten hoe jouw bedrijf ervoor staat. Dat start met inzicht. Daar zijn vele laagdrempelige meetinstrumenten voor, die goede houvast bieden om individueel het gesprek aan te gaan met medewerkers. Zo werk je aan lager verzuim en meer productiviteit.