Erwin van der Graaf

Erwin van der Graaf
Area General Manager en Director of Franchise Operations bij AcccorHotels

De wensen en eisen zijn in de basis hetzelfde gebleven, maar wel aangepast aan de huidige tijdgeest, zegt van der Graaf. “Vroeger wilde men een schone nette kamer met een goed bed en een douche.

Tegenwoordig willen onze gasten dat nog steeds, maar verwacht men een grotere kamer met een prima bed, een uitstekende douche en wifi. Dat laatste is verschoven van geen wifi naar betaald wifi, naar gratis en supersnel wifi omdat men steeds meer devices meeneemt.”

Digitalisering

De AccorHotels groep bestaat uit meer dan 4000 hotels wereldwijd en biedt leden van de loyaliteitsclub ‘Le Club AccorHotels’ de best beschikbare prijzen. “Er zijn inmiddels 27 miljoen reizigers lid van deze club, die naast korting, nog vele andere voordelen biedt.

“Maar op het gebied van service maken we geen verschil tussen leden en niet-leden”. Zo heeft de hotelgroep in 2014 € 275 miljoen geïnvesteerd in digitalisering van de groep. “Daarmee zijn we koploper op dit gebied. Voor onze gasten uit de digitalisering zich in een gebruiksvriendelijke website en gebruiksgemak in het hotel.

Wie via de website boekt, kan daarna online in- en uitchecken.. In een mobiele app zijn al onze hotels verzameld en kan men boekingen maken, wijzigen, punten sparen en reisinformatie terugvinden”.

Topsegment

Van der Graaf stelt dat er tegenwoordig weinig verschil meer is tussen zakelijke en leisure gasten. “Ook reisgedrag wordt hybride; aan een zakenreis wordt steeds vaker een dag of paar dagen ontspanning gekoppeld. Ook de typeringen zijn verdwenen. Kenden we vroeger de ‘typische’ vijf sterren' gast, nu is dat echt anders.”

Met de overname van Fairmont, Swissotel en Raffles bieden we nu nog meer mogelijkheden in het topsegment.

Het aantal hotelovernachtingen neemt wereldwijd wel toe en om aan de vraag tegemoet te komen en voorbereid te zijn op de toekomst, zijn er high-end brands toegevoegd aan de AccorHotels groep. “Met de overname van Fairmont, Swissotel en Raffles bieden we nu nog meer mogelijkheden in het topsegment.

Ook in Nederland groeit de groep gestaag door. “Het zijn nu 41 hotels en dat aantal groeit door het openen van hotels met behulp van franchise partners zoals het ibis Budget Amsterdam City South, wat in december haar deuren opent”.

Appartement huren

Een andere aanvulling op het aanbod is de verhuur van luxe, particuliere appartementen en/of huizen. “Sommige gasten – vooral zij die wat langer ergens verblijven – vinden het prettig om de vrijheid en de ruimte van een appartement te hebben. Met Onefinestay, Squarebreak en Oasis Collection kunnen we dit onze gasten bieden.”

Duurzaam

De AccorHotels groep werkt hard aan duurzaamheid op verschillende gebieden onder de vlag ‘Planet 21’, een programma met 21 doelen gericht op duurzame ontwikkeling en daardoor op het verminderen van de carbon footprint.

“Daar hoort ook bij dat we ethisch handelen met partners, gasten en medewerkers en transparantie nastreven; nakomen wat we beloven. En naast dit alles staat natuurlijk onze gastvrijheid voorop, onze gasten moeten nog altijd in onze hotels de gepersonaliseerde benadering vinden die zij zoeken.”