CEO René Richters vertelt welke factoren er meespeelden bij de locatiekeuze. “Het voordeel van onze vestigingsplaats Venray, dichtbij Venlo, is dat deze heel centraal ligt voor distributie ten opzichte van de Europese markten en voornamelijk voor producten die in Azië of Latijns-Amerika zijn geproduceerd.

Voor ons is het belangrijk dat dankzij de ligging en infrastructuur de belangrijkste Europese afzetmarkten binnen twaalf uur bereikbaar zijn, van Noorwegen en Zweden tot Italië. Een locatie moet een sterke, strategische positie bieden”, zegt René Richters. Hij is CEO van de Nederlandse tak van logistiek dienstverlener en supply chain-partner Flex.

Het bedrijf heeft een gunstige vestigingsplaats nodig voor wegtransport en zeevracht. Zodoende kunnen goederen die via zee worden vervoerd naar belangrijke Europese havens, zoals Antwerpen en Rotterdam, hun weg vinden naar het Europese achterland.

Een pluspunt is het fiscale voordeel van Nederland

Flex koos voor deze Nederlandse locatie in 1998 vanwege een internationale klant. “Voor ons speelde het mee dat er een containerterminal nabij was gelegen en dat we ons destijds dichtbij de productiefaciliteit bevonden. Factoren die daarnaast meewogen waren voldoende aanwezigheid van grond om te bouwen en genoeg aanbod van gekwalificeerd personeel.”

Andere voordelen

Een ander pluspunt is het fiscale voordeel van Nederland. Een meer specifiek voorbeeld hiervan is de btw-verlegging. “Het verschil met sommige andere landen is dat je in Nederland pas btw betaalt van de ingevoerde producten als je de verkoop doet.”

Net zoals bedrijven zeer divers zijn, variëren ook de redenen voor locatiekeuze. Al is bereikbaarheid meestal wel de belangrijkste. Richters weet er alles van. Vanuit Nederland zette Flex drie vestigingen op in het buitenland. “Het begint met goed bereikbaar zijn. Daarnaast is toegang tot het arbeidsaanbod belangrijk en uiteraard nabijheid van de afzetmarkt, en niet geheel onbelangrijk is een netwerk van lokale partners.”