Zijn bedrijf Portside International beheert daarnaast een containerdepot in de haven van Tema en een warehouse, waar op het moment van spreken overigens blikjes tonijn liggen opgeslagen. De Vaal was drie jaar geleden op zoek naar een uitdaging. Ghana leek hem een mooi startland.

“Het is er nog goedkoop en relatief stabiel. Natuurlijk, corruptie en onveiligheid zijn er ook. Maar als je de verkeerde buurten mijdt is er niet zo heel veel aan de hand. Ons voordeel was dat de haven in Tema te klein is voor de aanvoer en dat er hoge boetes bestaan voor wie zijn containers daar niet binnen zeven dagen verwijdert. Een depot beginnen was dus een goed idee.” Met een scheepsagentschap daarnaast probeert De Vaal kansen en risico’s te spreiden.

Geduld

Niettemin omschrijft hij het opzetten van het bedrijf als een “klus van jewelste”. Voordat de benodigde licenties op zak waren was er een jaar verstreken. “De bureaucratie is om moedeloos van te worden en mijn geduld is erg op de proef gesteld. Daarnaast is het verstandig om de cash goed in de gaten te houden met een inflatie van 20 procent. En: voor het overmaken van de betre ende currency zijn allerlei documenten vereist. Het vertraagt zaken, maar je leert ermee werken”, zo vertelt De Vaal.

Lokale kleur

Dat hij het nog steeds zag zitten in het land, komt doordat de ondernemer probeerde niet meer als een Nederlander te denken “Het helpt ook om aandeelhouders ter plaatse te hebben die het bedrijf een lokale kleur geven en kunnen adviseren. Verder moet je alles goed in de gaten houden en af en toe een oogje dichtknijpen. De grootste uitdaging is het echter om goed personeel te vinden. Ghanezen zijn heel erg vriendelijke en open mensen. Wel is het nodig hen zo nu en dan te motiveren.”

Ondernemen in Ghana is volgens De Vaal wel een echte aanrader, ook al vragen de extreme omstandigheden zoals de tropische temperatuur, de armoede, corruptie en infl atie dan wel een gedegen voorstudie. “Ghana is een ontzettend leuk land. Ondernemers moeten zich niet laten afschrikken door horrorverhalen, maar gewoon hun huiswerk doen. En de samenwerking zoeken. Ga er niet alleen zitten maar vorm je met behulp van een partner eerst een beeld van wat er in Ghana gebeurt. Veel mensen onderschatten dat.”