Bart van Laere
"Zakenreizen zijn nu eenmaal moeilijk te organiseren en de plannen veranderen daardoor nogal eens."

Criteria

Van Laere noemt direct een rijtje criteria waar zijn hotel aan moet voldoen: “Een degelijk en goed bed, een goede werkplek en wifi natuurlijk, voldoende stopcontacten en een voldoende ruime kamer. Daarnaast zijn een goede airco en verlichting ook belangrijk voor mij.” Voor van Laere zijn dit de allereerste voorwaarden om met een frisse geest aan het werk te gaan. “En het moet schoon zijn, maar dat vind ik vanzelfsprekend eigenlijk.”

Flexibel

Het boeken van een hotel moet volgens hem niet te omslachtig zijn. “Zakenreizen zijn nu eenmaal moeilijk te organiseren en de plannen veranderen daardoor nogal eens. Een korter of langer verblijf, een andere datum of een annulering, het gebeurt regelmatig. Dan is het prettig als de boeking ook snel aangepast kan worden aan die veranderde omstandigheden.

Flexibiliteit daarin vind ik belangrijk.” Van Laere vindt het jammer dat er soms grote prijsverschillen zijn in de hotels die hij boekt. “Als er bijvoorbeeld iets belangrijks gebeurt in de stad waar ik verblijf, kost de kamer opeens het dubbele. Enerzijds begrijp ik het wel, het is vraag en aanbod. Maar voor zakelijke reizigers zou daar een oplossing voor moeten komen, zeker als iemand een ‘vaste’ gast is in zo’n hotel.”

Ontbijt

De voortschrijdende technologie rukt ook op in de boekingswereld en Van Laere maakt er regelmatig gebruik van. “Ik boek graag via een boekingstool. Het is gemakkelijk om rechtstreeks te boeken en de details later te bekijken en eventueel de boeking aan te passen.” Hoewel hij regelmatig in dezelfde hotels overnacht, is hij niet gebonden aan een keten. “Mijn bedrijf doet zaken over de hele wereld, dus ik verblijf ook regelmatig bij andere hotels.”

Een punt van aandacht vindt hij dat sommige hotels ook busladingen toeristen binnenhalen. “Toeristen hebben een andere invalshoek en belangen dan de zakelijk reiziger. Soms komen er vijftig mensen tegelijk ontbijten. Als alles goed geregeld is, geeft dat geen problemen, maar soms is het buffet leeg als ik wil ontbijten en moet ik lang wachten voordat alles weer aangevuld is. Dat is dan vervelend.”

Bart Alliet
"De locatie van het hotel is voor mij het allerbelangrijkst, dat moet dicht bij de plek zijn waar ik uiteindelijk moet zijn."

Wifi is musthave

Bart Alliet reist vanaf 2007 regelmatig af naar het buitenland. Tot verleden jaar verbleef hij veel in Nederland, vanaf dit jaar in Londen. “De locatie van het hotel is voor mij het allerbelangrijkst, dat moet dicht bij de plek zijn waar ik uiteindelijk moet zijn. Als dat in een stad is, zoek ik naar een hotel waar in de buurt ook wat vertier is.” Ook de prijs speelt bij Alliet zeker een rol: “Het moet wel binnen het budget passen.

Daarnaast moet mijn kamer comfortabel genoeg zijn, schoon en een goede wifi verbinding is echt noodzakelijk.” Hoewel hij soms wel boekingsapps en andere technologieën gebruikt, heeft hij er niet echt behoefte aan. “Ik boek meestal rechtstreeks via Internet en gebruik daar maar zelden een app voor.”

Appartement

Een uitgebreid en kwalitatief goed ontbijt is belangrijk voor Alliet. “En vriendelijk personeel is dat ook, het maakt zoveel verschil als je vriendelijk te woord wordt gestaan of wordt bediend.” Alliet stelt dat het voor zakelijk reizigers zoals hij, die vaak op één plek verblijven, gemakkelijk zou zijn als er een appartement beschikbaar is of iets wat daar op lijkt. “Bij een langere verblijfsduur geeft een appartement meer vrijheid.

Het nadeel is dat het natuurlijk wel eenzamer is dan in een hotel.” Alliet kiest zoveel mogelijk voor hetzelfde hotel omdat hij het prettig vindt dan herkend te worden. “Soms organiseert een hotel voor frequente zakelijk bezoekers een gezamenlijk diner, dat vind ik bijzonder leuk, want als je altijd alleen in een hotel zit of aan het werk bent, wordt het soms wel wat eenzaam.”

Frank van Eylen
"Een ander voordeel van 'vaste gast' zijn is dat er kleine persoonlijke initiatieven onstaan.

Welkom voelen

Frank Van Eylen werkte twee jaar grotendeels half in België en half in Luxemburg. In Luxemburg verbleef hij dan twee tot drie dagen per week in een hotel. Hij vertelt: “Ik koos in die tijd steeds voor een hotel uit dezelfde hotelgroep omdat dit een kwaliteitsgarantie gaf en ik daar gemakkelijk kon reserveren. Dat was vorig jaar overal nogal lastig, omdat Luxemburg toen voorzitter van de Raad van de EU was en alle hotels vaak lang op voorhand volgeboekt waren.”

Voor Van Eylen zijn de belangrijkste selectiecriteria: netheid, een comfortabel bed, een fijne badkamer, snel en betrouwbaar Wifi en een uitgebreid ontbijt dat in rust kan worden genoten. Een fitnessruimte is voor Van Eylen geen ‘must’, maar hij vindt het wel een prettige bijkomstigheid als deze er is. “Omdat ik vaak in hetzelfde hotel verbleef, werd de benadering al gauw veel persoonlijker.

Men leert je kennen en het geeft een gevoel van welkom als men je met je naam aanspreekt. Ook de aanpak wordt dan wat flexibeler, bijvoorbeeld als er geen kamer vrij was, kwam het hotel met voorstellen voor kamers in andere hotels van dezelfde groep.”

Voordeel vaste gast

Van Eylen stelt: “Een ander voordeel van ‘vaste gast’ zijn is dat er kleine persoonlijke initiatieven ontstaan. Zo kon ik mijn ontbijt reserveren aan een rustig tafeltje, een stukje weg van de toeristische gasten.” Dergelijke initiatieven zijn volgens Van Eylen helaas plaatselijk.

“In andere hotels van dezelfde groep waar ik meer sporadisch verblijf, merk ik zelden dat ik vaste gast ben. Toch zou die status beschikbaar moeten zijn door uitwisseling van gegevens onderling onder de hotels. Het zou fijn zijn als elk hotel daar iets mee doen.”

Boekingsapp

Van Eylen maakt veel en graag gebruik van digitale middelen om zijn verblijf te boeken. “Ik merk dat ‘mijn’ hotelgroep daar de laatste twee jaar een enorme vooruitgang heeft geboekt. Boeken, verzetten, annuleren is simpel en de boeking is overzichtelijk. De app die ik gebruik, verbetert nog steeds en het is voor mij zeker een reden om bij dezelfde hotelgroep te blijven boeken.”