5 Ondernemer tips
 

  1. Nederlanders zijn te goed van vertrouwen. In de meeste landen is een afspraak pas een afspraak als het op papier staat.
  2. Communicatie is voor een groot deel gebaseerd op cultuur. Wat voor een Nederlander duidelijk lijkt kan door een buitenlander volstrekt anders worden begrepen. Advies van iemand die in beide culturen thuis is is daarom onontbeerlijk.
  3. Win op tijd advies in. Een Nederlandse advocaat in het buitenland: “De kosten gaan voor de baat uit. Een groot deel van de processen die ik voer hadden kunnen worden voorkomen als de Nederlandse partij van te voren goed advies had ingewonnen.”
  4. Vertrouwen is goed, controle is beter. Laat lokaal management niet aan hun lot over, maar laat ze voelen dat de baas mee kijkt.
  5. Denk goed na over toepasselijk recht en en conflictoplossingen. Vaak gaat veel tijd en geld verloren aan het vaststellen van toepasselijk recht en ruzie over de bevoegde rechter. Soms is lokaal recht dwingend van toepassing.

Bron: Dutch Business Lawyers Abroad

Voor het opzetten van contracten bijvoorbeeld, maken steeds meer bedrijven gebruik van Nederlandse advocaten die in het buitenland zijn gevestigd.

Jan Scholtes is chief strategy officer van ZyLAB. Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf ontwikkelt krachtige softwareoplossingen voor dataonderzoek. Scholtes kocht het bedrijf in 2002. “Ik besloot Amerikaanse advocaten in te schakelen bij die overname. Ik moest bijvoorbeeld ingewikkelde zaken regelen op het gebied van intellectueel eigendom.

Met de Amerikanen ging dat niet snel genoeg, het was te duur en de toegevoegde waarde was nihil. Ze schreven op wat wij ze vertelden en vervolgens ontvingen we wel een gepeperde rekening. Toen ben ik gaan rondvragen.

Beide kanten begrijpen

Onze huisadvocaat Loyens & Loeff kwam al snel met Jan Joosten. Die snapt het Amerikaanse en het Nederlandse juridische systeem. Hij begrijpt ook hoe advocaten in beide landen werken en waar de verschillen zitten. Als je een Nederlandse advocaat een vraag per mail stelt, krijg je een keurige mail terug met een heel overzichtelijk antwoord.

Stel je dezelfde vraag aan een Amerikaanse advocaat, dan vraag je hem eigenlijk om een 'opinion' op te schrijven, met de bijbehorende liability-vraagstukken die door een verzekeraar moeten worden afgedekt. Voor je het weet ben je minstens 25.000 dollar verder.”

Als je de verschillen tussen het Amerikaanse en Nederlandse recht niet kent kun je in de problemen komen

“Als je de verschillen tussen het Amerikaanse en Nederlandse recht niet kent”, vervolgt Scholtes, “kun je enorm in de problemen komen. Een belangrijk vraagstuk voor ons was bijvoorbeeld dat de Nederlandse onderneming financieel, fiscaal en juridisch nauw moest aansluiten bij wat we in de VS wilden oprichten. Dan is het handig als de advocaat beide rechtssystemen kent.”

Zaken met elkaar matchen

Marcel Bikker is eigenaar van het snelgroeiende Sanitrax. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in verplaatsbare 'groene' sanitaire voorzieningen voor bijvoorbeeld festivals, sportevenementen en humanitaire operaties. Er is vooral in het buitenland veel belangstelling voor.

“Daardoor heb ik altijd te maken met wet- en regelgeving die iedere keer weer nieuw voor ons is. Daarbij gaat het ook om het maken van afspraken over de productie aangezien deze niet alleen plaatsvindt in Nederland, maar ook in bijvoorbeeld Polen.

Toen ik die beslissing nam, heb ik een advocaat gezocht die mij zou kunnen helpen bij het opstellen van een 'manufacturing agreement'. Remco van der Kroft heeft mij daar heel goed bij geholpen. Hij werkt als advocaat in Polen, spreekt de taal en kent alle mogelijk valkuilen.

Als je zaken doet in het buitenland moeten allerlei zaken goed met elkaar matchen. Murk Muller heeft ons bijvoorbeeld tegelijkertijd kunnen helpen met het opstellen van een leveringsovereenkomst. Voor mijn activiteiten in de VS maak ik gebruik van een Amerikaans georiënteerde advocaat uit dezelfde groep. Datzelfde geldt voor het regelen van zaken in Zuid-Amerika.

Een bepaald opgemaakt contract in de VS kan ik ook in Brazilië gebruiken

Ze hebben ook onderling contact. Een bepaald opgemaakt contract in de VS kan ik ook in Brazilië gebruiken, waar een advocaat uit dezelfde groep ervoor zorgt dat het wordt aangepast aan de lokale wet- en regelgeving van dat land.”

Het werken met Nederlandse advocaten in het buitenland zorgt volgens Bikker voor rust. “Het is een stabiele factor, korte lijnen, het overleg is makkelijk en het levert een kosten- en tijdsbesparing op.”