De bedrijven krijgen helder advies over geschikte locaties in de regio Rotterdam en zij worden doelgericht geïntroduceerd bij contacten binnen het uitgebreide netwerk van dienstverleners en bedrijven in Rotterdam. Remco Buurman is managing director. “We zien een groeiende belangstelling van internationale bedrijven. Met name Chinese bedrijven hebben veel interesse in Rotterdam.”

Wat zijn de belangrijkste USP’s van Rotterdam?

“Rotterdam is als ‘gateway of Europe’ een van de belangrijkste economische motoren van Nederland. De haven van Rotterdam is het grootste haven- en industriecomplex van Europa met een goederenoverslag van 442 miljoen ton in 2012. Daarnaast hebben we een goed opgeleide beroepsbevolking, met in totaal zo’n 13.000 studenten op academisch niveau.

Rotterdam heeft ook een goede prijs-kwaliteit- verhouding als het gaat om bedrijfs- en kantoorruimte. Daar winnen we projecten op. Vooral Chinese bedrijven letten op de kosten. De regionale economie van Rotterdam kent bovendien sterke clusters die fungeren als dragers van de Nederlandse economie. De focus ligt vooral op havengerelateerde industrie, de medische sector, de creatieve sector en de zakelijke dienstverlening.”

Welke rol speelt leefbaarheid bij de vestigingskeuze?

“Die is natuurlijk heel belangrijk. Dat zit in Rotterdam gewoon goed. Young professionals kiezen er steeds vaker voor om in het centrum van onze stad te wonen. Met z´n uitgebreide winkelbestand en culturele voorzieningen. Maar ook andere delen van de stad, zoals Kralingen-Crooswijk, Hillegersberg-Schiebroek en natuurlijk de Kop van Zuid oefenen een grote aantrekkingskracht uit op expats. De stranden van Hoek van Holland, ook Rotterdam, zijn dichtbij en via de HSL-verbinding ben je binnen een half uur op Schiphol.”

"Een trend is het groeiende aantal bedrijven uit China. Ze beginnen vaak klein, maar breiden hun business al snel uit.”

Welke interessante bedrijven komen naar Rotterdam?

“Unilever breidt uit met 400 mensen. Ze brengen hun complete Europese Marketing naar Rotterdam. Recent heeft Canon besloten de Europese distributie hier te consolideren. Vorig jaar hebben we het service- en repaircenter binnengehaald van het Chinese ZPMC. Dat is de grootste (hijs)kranenbouwer ter wereld. Petrobras was enkele jaren geleden een aansprekende nieuwkomer uit Brazilië. In de slipstream van dat bedrijf komen meer bedrijven uit Zuid-Amerika naar Rotterdam. Een trend is het groeiende aantal bedrijven uit China. Ze beginnen vaak klein, maar breiden hun business al snel uit.”

Welke eerste stappen zet een geïnteresseerde buitenlandse onderneming?

“We proberen bedrijven in een zo vroeg mogelijk stadium voor vestiging in Rotterdam te interesseren. In eerste instantie gaat het om de investeringsvoorbereiding, waarbij het bedrijf verschillende alternatieven in kaart brengt en een keuze gaat maken. In dat proces spelen wij al een rol door de bedrijven te informeren over de voordelen van vestiging in Rotterdam. Tijdens de tweede fase bezoeken bedrijven vaak diverse regio’s, bekijken ze wat de opties zijn en welke andere bedrijven er zijn gevestigd.

Wij spannen ons in door veel kennis over het geïnteresseerde bedrijf te verzamelen en vast te stellen welke zaken belangrijk voor hen zijn. We brengen ze in contact met voor hen relevante dienstverleners (bijvoorbeeld belastingadviseurs, makelaars en recruiters) en het komt regelmatig voor dat ze kennismaken met ons stadsbestuur. De volgende fase is daadwerkelijke vestiging. Wij zorgen ervoor dat de nieuwkomers snel en zonder omwegen aan de slag kunnen en we introduceren ze in het internationale zakelijke netwerk. De internationale bedrijven zorgen voor een krachtigere Rotterdamse economie en krijgen van ons een heuse ‘red carpet treatment’. ”