Bart Jan Koopman
Bart Jan Koopman
Directeur Evofenedex

Bart Jan Koopman is directeur van Evofenedex, een vereniging voor bedrijven met een logistiek of internationaal belang. Via Evofenedex nemen zij hindernissen in de logistiek en internationaal ondernemen weg en benutten de kansen die zich voordoen. De vereniging telt ruim 15.000 leden, voornamelijk handelaren, producenten en exporteurs.

Wat is volgens u de definitie van een emerging market?

“Letterlijk betekent het “opkomende markt”. Het zijn vaak landen die zich vanuit een achterstandspositie in snel tempo ontwikkelen. Denk aan economische groei en industrialisatie. Ik denk dat er niet één definitie is.

Kijkend naar de historie kom je bijvoorbeeld uit bij de BRICS-landen: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. De term werd aan het begin van deze eeuw geïntroduceerd. Deze landen waren op dat moment sterk opkomende economieën.

Voor een deel zijn ze dat nog steeds, maar inmiddels zijn er ook andere landen komen opzetten, zoals de Next Eleven in 2005. Daartoe behoren landen als Zuid-Korea, Pakistan, Egypte en Turkije. Het gaat om economieën die buiten de traditionele westerse economieën een sterke economische groei vertonen.

Kijkend naar BRICS zie je dat China zijn potentie meer dan waar heeft gemaakt. India en Brazilië zijn nog steeds emerging markets. Ze hebben hun grote groeibelofte om wat voor reden dan ook, nog steeds niet waargemaakt.

Brazilië bijvoorbeeld, is een lastig land om naar te exporteren. Het land is bureaucratisch, politiek instabiel en de corruptie is nog steeds een probleem.”

Hoe bepaal je als bedrijf of het de moeite waard is om zaken te doen met een opkomende markt?

“Bedrijven kijken naar de groeipotentie van een land, bijvoorbeeld aan de hand van de opkomst van de middenklasse. Je kijkt of een land stabiel is. Hoe ontwikkelt het rechtssysteem zich en wat doet de munt?

De vragenlijst is uiteraard veel langer. Op basis van de antwoorden probeer je als bedrijf een afgewogen beslissing te nemen. In de glazen bol kijken, blijkt echter altijd lastig. China is booming, maar dat betekent niet dat ieder bedrijf daar even succesvol is. Van Egypte is niets terecht gekomen.

Veel bedrijven zijn naar Turkije gegaan. Die hebben door de jaren heen redelijk succesvol zaken kunnen doen. Gezien de huidige situatie kun je je afvragen hoe bestendig dat is. Je moet altijd rekening houden met veranderende omstandigheden; wie had bijvoorbeeld ooit gedacht dat Engeland uit de EU zou stappen.

Turbulentie hoort bij internationaal zakendoen. Vietnam en Mexico zijn voorbeelden van landen die op dit moment volop in de aandacht staan. Tal van bedrijven opereren inmiddels succesvol daar.”

Zijn wij als exportland afhankelijk van emerging markets?

“Kijkend naar het perspectief van de BV Nederland zijn we niet afhankelijk van de opkomende markten. Tweederde van onze export gaat naar Europa. Bijna een derde gaat nog verder over de grens. Daar horen ook landen als de VS en Canada bij. Wat er dan nog overblijft voor emerging markets is relatief nog steeds beperkt.

Dat is het plaatje voor Nederland als geheel. Voor individuele bedrijven kan het beeld anders zijn. Als je groei wilt hebben, kun je ook afhankelijk zijn van de opkomende markten. Veel bedrijven kiezen hun eigen koers en bepalen dat op basis van economische factoren, contacten die ze hebben en mogelijkheden die ze zien.

Iran is hiervan een mooi voorbeeld. Je kunt je afvragen of je daar wel moet gaan ondernemen. Toch doen bedrijven dit in toenemende mate. Je moet je echter wel goed voorbereiden. Soms wordt duur leergeld betaald, dat kan worden vermeden. Ook wij kunnen daarbij helpen.”