Bas Pulles
Directeur Internationale Programma's RVO

Het kost voorbereiding, planning en het uitzoeken van de juiste bagage. Op reis krijg je als ondernemer al snel te maken met een andere cultuur, andere regels en gewoontes en andere gebruiken.

Dat kan natuurlijk een uitdaging zijn die misschien niet voor iedereen direct is weggelegd, maar het biedt ook mooie kansen. Een avontuur, en daar bent u tenslotte ook een beetje ondernemer voor.

Reisgenoot

Een ervaren reisgenoot kan helpen om beter de weg te vinden. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is zo’n reisgenoot die namens het ministerie van Buitenlandse Zaken ondernemers ondersteunt bij de eerste stap naar het buitenland.

Bij RVO weten we namelijk precies wat je als bedrijf nodig hebt om in een land kans op succes te maken. Dat komt door ons uitgebreide netwerk van ervaren attachés ter plaatse, de landenexperts in Den Haag of de kennis die we hebben van succesvol zakendoen in het buitenland.

Daarnaast kunnen we helpen bij het uitzetten van een route, bijvoorbeeld door de handelsmissies, waarvan we er per jaar zo’n twintig organiseren, of de zakenpartnerscan, waarbij we voor Nederlandse bedrijven op zoek gaan naar een betrouwbare partner in het buitenland. Er zijn verschillende hulpmiddelen om ondernemers te helpen ook daadwerkelijk die eerste stap te zetten op die lange reis.

NL Exporteert

Juist voor die allereerste stap heeft minister Ploumen begin 2015 de app NLExporteert gelanceerd. De app bevat onder meer landeninformatie, met per land kerncijfers, evenementen, rapporten, contactgegevens van het netwerk in het buitenland en een overzicht van instrumenten en regelingen die openstaan voor dat land.

Een reisgids voor ondernemers om te kijken wat voor exportmogelijkheden er zijn

Daarnaast zit er een exportwijzer in, met algemene tips voor exporteren. Het is dus eigenlijk een reisgids voor ondernemers om te kijken wat voor exportmogelijkheden er liggen in een bepaald land: de Lonely Planet gids voor Nederlandse ondernemers met exportambities.

De app is opgezet in samenwerking met partners zoals banken, MKB Nederland, Fenedex, de Kamer van Koophandel en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Er wordt informatie van relevante bedrijven geboden, waarmee een breder informatieaanbod ontstaat en ondernemers beter op weg geholpen kunnen worden.

Inmiddels is NLExporteert meer dan tienduizend keer gedownload en door magazine De Zaak uitgeroepen tot op een van de beste zakelijke apps van 2015.

Kansen

Voor het Nederlandse bedrijfsleven liggen er de komende jaren nog genoeg mooie exportkansen in het verschiet. Landen als Duitsland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten blijven onverminderd populair.

Voor de toekomst zien we kansen liggen in Oost-Europa en het Balkangebied

Maar met het opheffen van de sancties biedt bijvoorbeeld Iran voor veel bedrijven ook buitengewoon interessante mogelijkheden, en met een nieuwe, progressieve regering in Argentinië staat ook dat land weer volop in de belangstelling. Voor de toekomst zien we kansen liggen in Oost-Europa en het Balkangebied. Hierbij gaat het veelal om een verschuiving van de handel met Rusland, met name op het gebied van Agro.

Ook hebben Nederlandse bedrijven steeds meer interesse in ontwikkelingslanden waar veel economische groei is. Dat blijkt onder andere uit een zeer grote opkomst bij business events die in 2015 werden georganiseerd voor landen als Ethiopië, Myanmar en Kenia, landen waarvoor we bovendien voor ondernemers aantrekkelijke regelingen hebben op het gebied van ondersteuning en financieringen. Kortom, reisbestemmingen genoeg.