Max Smits General
Manager Air France-KLM Dutch Caribbean, Cuba, Dominicaanse republiek en Suriname

“KLM is de oudste luchtvaartmaatschappij die nog onder eigen naam vliegt. Naast onze 95e verjaardag dit jaar, vliegen we ook al weer 80 jaar op Aruba en Curaçao. Er is dus veel ervaring met opereren over de grens. De charme daarvan is voor mij dat je met heel veel verschillende culturen en landen te maken hebt.

Ook al gaat uitbreiding soms met uitdagingen gepaard –op de eilanden waar ik werk is dat bijvoorbeeld in de politiek en qua concurrentie. Dan is het noodzakelijk om het overzicht te houden en stap voor stap te werken. Het is belangrijk om nooit je core business uit het oog te verliezen, al heb je -zoals wij- te maken met steeds weer andere autoriteiten en werkt het overal weer anders. Veiligheid en service aan de klant blijven altijd voorop staan.”

Kracht en tips

“De kracht achter die wereldwijde aanwezigheid is dat het bedrijf de eigen cultuur goed weet te mengen met die van de gebieden waarop het vliegt, zonder de eigen merkwaarden (Nederlands, inspirerend, open en betrouwbaar) uit het oog te verliezen.

Bij internationaal zakendoen is het heel belangrijk om altijd goed rekening te houden met lokale omstandigheden zoals de levenswijze en de taal in een gebied. Kennis van de cultuur is voor elk bedrijf een echte must. We adverteren daarom bijvoorbeeld ook in de lokale taal; in het Papiamento op Aruba, Bonaire en Curaçao, omdat het mensen aanspreekt.

Uitbreiden over de grens vergt daarnaast een duidelijke strategie, visie en missie waarmee de teamleden bekend moeten zijn. Ook is er een goede voorbereiding vereist. In ons geval is er sprake van een snel veranderend vak dat elke dag anders is en waaraan je je bedrijf steeds moet aanpassen. Houd daarom altijd het doel voor ogen en besef ook dat er soms meerdere wegen zijn om dat doel te bereiken.”

“Het is belangrijk om nooit je core business uit het oog te verliezen, al heb je -zoals wij- te maken met steeds weer andere autoriteiten en werkt het overal weer anders. Veiligheid en service aan de klant blijven altijd voorop staan.”

Investeren in relaties

“Op de genoemde punten kan het ook misgaan, bijvoorbeeld wanneer een bedrijf zich niet genoeg verdiept in het gebied en de cultuur waar het zaken wil doen. Het is een aanrader om veel tijd en energie in relaties te investeren en je in te leven in hoe mensen denken en werken. In de praktijk betekent het voor KLM bijvoorbeeld dat we relaties zoeken in de politiek en het zakenleven. Een samenwerking met lokale partners kan van toegevoegde waarde zijn bij het internationaal zakendoen.

Zelf merken we dat in onze connectie met Chinese collega’s van maatschappijen waarmee KLM een partnership heeft. Dankzij die relatie hebben we bijvoorbeeld onze capaciteit kunnen verdubbelen en kunnen we gebruikmaken van het netwerk van onze partner terwijl die weer profi jt heeft van onze hub.”

Bedrijfs-DNA

“Saamhorigheid in het bedrijf is natuurlijk heel belangrijk. De neuzen moeten in dezelfde richting blijven wijzen. Kun je voldoen aan alle genoemde factoren, dan is internationaal zakendoen zeker aan te raden. Nederland bevindt zich waar het nu is dankzij de avonturiers die die stap eveneens hebben gezet. Ook wij zijn op die manier een ondernemend en innovatief bedrijf geworden.”