Wanneer men het over een Bitcoin heeft, is het handig om een onderscheid te maken tussen twee factoren: het Bitcoin-netwerk (de blockchain/P2P/mining) en het bijbehorende betaalmiddel (bitcoins).

De bitcoins zijn de digitale ‘munten’ die over het netwerk worden verstuurd door middel van transacties en een waarde vertegenwoordigen. De combinatie tussen o.a. deze factoren zorgt voor een decentraal netwerk die door de benodigde (financiële) prikkels in stand wordt gehouden zonder een vertrouwde centrale partij.

Bitcoins kunt u dus gebruiken om digitaal transacties te verrichten zonder dat dit hoeft via een bank of ander bedrijf. U kunt het zien als een soort digitaal contant geld. Officieel wordt het in Nederland nog niet erkend als valuta.

De voordelen

Door het decentrale karakter, de bewezen wiskundige principes (cryptografie) en de grote hoeveelheid rekenkracht in het netwerk biedt Bitcoin een uitermate betrouwbaar transactienetwerk, dat geschikt is voor zowel kleine als grote transacties. Het is open source, iedereen kan het dus controleren, en niemand kan het stoppen.

Andere voordelen zijn:

  • Anonimiteit (publieke transacties, maar u heeft in principe zelf in de hand of een transactie/adres naar u te herleiden is.)
  • Relatief lage transactiekosten voor met name internationale transacties
  • Betalingen zijn wereldwijd en vrijwel direct* (*uitgeven is vaak pas mogelijk na 6 netwerk bevestigingen)
  • Betalingen zijn onomkeerbaar
  • Financiële soevereiniteit

Het gebruik van bitcoin

Een transactie versturen en ontvangen gaat net zo makkelijk als het sturen van een e-mail, alleen stuurt u bitcoins niet naar een e-mailadres, maar met behulp van een bitcoinadres – een reeks cijfers en letters – via het Bitcoin-netwerk.

Dit is een decentraal, peer-to-peer netwerk (P2P) vergelijkbaar met Bittorrent. Het netwerk is dus verspreid over de hele wereld; iedereen kan meedoen. Transacties worden in het Bitcoin-netwerk opgeslagen in een groot publiek transactielogboek (de blockchain).

Hoeveel bitcoins er bij welk bitcoinadres horen staat in dit logboek, het hele netwerk is het dus eens over alle bitcoinbalansen. De ‘sleutels’ waarmee u uw bitcoins kunt uitgeven, staan lokaal opgeslagen in bijvoorbeeld een app op je telefoon of computer.

U beheert dus zelf de toegang tot uw bitcoins: u bent uw eigen bank.

Bitcoins kopen en verkopen

Er zijn verschillende mogelijkheden om bitcoins te kopen. U kunt zich bijvoorbeeld aanmelden op een handelsplatform (bitcoin exchange) zoals BL3P.eu waar u kunt handelen met met andere gebruikers.

Dit is wel relatief ingewikkeld, tijdrovend en ook niet zonder risico, omdat uw euro’s en/of bitcoins gestald moeten worden bij het handelsplatform en er nooit garanties zijn voor de prijs die u betaalt.

Het makkelijkst en veiligst koop je bitcoins met iDEAL. U betaalt meestal iets meer (rond de 1%) dan op een bitcoin exchange, maar veel mensen vinden het gemak en de snelheid daartegen opwegen.

Op de website staat alle benodigde informatie om te starten met Bitcoin: koers, nieuws, de mogelijkheden bitcoins te kopen en verkopen, advies over wallets, de techniek en
meer. Klik hier voor meer informatie over bitcoins.