Jaarlijks studeren zestien miljoen studenten af aan Chinese universiteiten, waarvan meer dan een miljoen techneuten. Deze aantallen en verschil in kwaliteit maakt het voor Westerse bedrijven lastig het juiste talent te vinden. Daarnaast is er tussen Westerse bedrijven en Chinese ondernemingen in China een concurrentieslag gaande om de beste talenten. Dat zegt Rina Joosten, voormalig managing director bij International Top Talent, een internationaal HR bureau dat Europese en Nederlandse bedrijven helpt met de werving en selectie van Chinees talent.

“Uit recent onderzoek onder klanten en 120 Chinese professionals blijkt dat Westerse bedrijven toegang tot Chinees top talent missen. Wij helpen bedrijven in China door gericht te werven in specifieke talent netwerken. China kent zogenaamde science- en technology-area’s waar universiteiten, bedrijven en onderzoeksinstituten in een bepaalde sector bij elkaar zitten. Het opbouwen van netwerken kost in China enkele jaren.”

Recruitment

Recruitment van talent in China is intensief. Joosten: ”Om drie goede mensen te vinden, moet je zeker vijftig kandidaten screenen. Waart het voor westerse bedrijven om gaat, is dat de kandidaten goed Engels spreken, een creatief denkniveau hebben en om kunnen gaan met interculturele verschillen. Daarom wordt niet alleen op een cv gescreend, maar worden ook meerdere persoonlijke gesprekken gevoerd met het oog op Engelse taalvaardigheid, soft skills en motivatie.”

Chinese bedrijven hebben aandacht voor dingen, die Chinezen belangrijk vinden.

Uitdaging

Volgens Joosten is de uitdaging om goede mensen te vinden, veel groter ten opzichte van vijf jaar geleden. “Toen wilde iedere Chinees wel werken bij multinationals als DSM of Philips. Maar de concurrentie met Chinese bedrijven is sterk gegroeid.

Uit ons onderzoek blijkt dat 60 procent van de Chinezen, die nu voor een Westers bedrijf werken, in 2020 voor een Chinees bedrijf wil werken. Dat heeft te maken met een soort nationale trots, daarnaast verwachten Chinezen dat Chinese bedrijven beter betalen. En Chinese bedrijven hebben aandacht voor dingen, die Chinezen belangrijk vinden. Die creëren een soort communitygevoel en doen geregeld met het bedrijf dingen voor de gemeenschap. Bovendien, aldus het onderzoek, ervaren Chinezen nog een glazen plafond in Westerse bedrijven. Het management bestaat nog goeddeels uit Westerlingen.”

Dat Chinese werknemers anders zouden zijn dan westerse, klopt volgens Joosten niet. “Er bestaat nog te veel het vooroordeel in Nederland dat Chinezen voor een dubbeltje naar de concurrent gaan. Maar Chinezen zoeken hetzelfde als de talenten in Nederland: een stabiele basis, een inhoudelijk interessante baan en groeimogelijkheden.”

Joosten adviseert Nederlandse bedrijven dan ook zich te verdiepen in wat kandidaten willen en aandacht te besteden aan de manier om ze te behouden. “Als westerse bedrijven Chinees talent niet aan zich weet te binden, verliezen ze het van hun Chinese concurrent. Goede Chinese kandidaten hebben vaak meerdere opties. Veel aandacht voor het opbouwen van een relatie met de kandidaten is dus belangrijk. Dat geeft hen soms het laatste zetje om te kiezen voor de baan bij onze klant.”