“Als gevolg van economische groei, bevolkingsgroei en een trek naar de stad ligt er een enorme druk op veel Afrikaanse steden."

"Een goed voorbeeld is de stad Lagos in Nigeria waar inmiddels 17 miljoen mensen wonen en er te weinig voorzieningen, zoals huisvesting, zijn. Voor Nederlandse ondernemers is dat gunstig omdat in veel Afrikaanse landen expertise ontbreekt. Niet alleen qua huisvesting, maar ook in mobiliteit, water en duurzame energie-oplossingen”, zegt Van Kats.

Beeld van Afrika

Er bestaan volgens hem goede plannen in Afrika. Vaak lukt het echter niet die te realiseren door het ontbreken van strategie en business cases. “Bij een woningbouwproject denken de makers vooraf niet na over de drinkwatervoorziening. Er is dus genoeg werk. En toch is het verbazingwekkend hoe weinig ondernemers de stap naar Afrika maken. De beeldvorming in de media is negatief, terwijl je er wel degelijk zaken kunt doen zonder met corruptie te maken te hebben.”

Van Kats is positief over de drive tot stedelijke vernieuwing, al is hij ook kritisch. Bijvoorbeeld over zogeheten ‘new towns’ om bestaande steden, en over de toekomst ervan. “De vraag is hoe realistisch ze zijn met betrekking tot implementatie en uitvoering. DASUDA werkt in Nairobi momenteel aan de bestaande stad, want die mag niet vergeten worden.”