Bij de start 33 jaar geleden zal vader Scheepers het grote succes nooit hebben vermoed. Wat begon in de garage achter het ouderlijk huis in Sevenum groeide onder leiding van de drie broers Scheepers uit tot één van de grootste spelers in carnavals- en feestartikelen in Nederland.

Met artikelen voor bijvoorbeeld Sinterklaas, Kerst, Oktoberfest, Halloween, een WK Voetbal en Carnaval. “We draaien heel goed, maar de blik naar de toekomst is belangrijk”, zo legt Ton Scheepers uit. “Om te overleven moeten wij mee in schaalvergroting en internationalisering.

Dat vraagt om nieuw ondernemerschap. In de drukke seizoenen, zoals de periode voorafgaand aan Carnaval, werken we makkelijk 100 uur in de week. De bevlogenheid is er nog altijd, maar dat houden wij geen tien jaar meer vol.”

Geest

Opvolging door de volgende generatie Scheepers, bestaande uit acht kinderen, leek de broers te ingewikkeld, en dus onderzochten ze andere scenario’s. “We zijn alle drie heel verschillend, maar na een week waren we eruit en besloten we op zoek te gaan naar een geschikte overnamekandidaat.

Zo’n proces heeft een zware impact op je geestelijke gesteldheid.

We wilden geen speelbal worden van een investeringsmaatschappij maar zochten een branchegenoot die de vertrouwde ‘Scheepers geest’ in het bedrijf zou laten.” Die werd gevonden door Aeternus Corporate Finance in de Chinese feestartikelenproducent Meisheng, dat zich tot dan toe vooral op de Verenigde Staten richtte, maar ook in Europa wil groeien. Scheepers profiteert op haar beurt onder meer van het licentiecontract voor het produceren van Disneyartikelen.

Nieuwe broers

Hoewel Scheepers BV goed georganiseerd was en de boeken op orde had, was de overnameperiode een heftige tijd. “Zo’n proces heeft een zware impact op je geestelijke gesteldheid”, vertelt Scheepers. “Een overnametraject komt natuurlijk bovenop het gewone werk. Er is een informatie memorandum opgesteld, met daarin onder meer de volledige geschiedenis van het bedrijf.

Financiën, administratie, risico-inschattingen, contracten, slepende kwesties uit het verleden, de voorraadadministratie – alles wordt doorgelicht, en sommige dingen komen een paar keer terug.

Gelukkig hadden we goede adviseurs – anders weet ik niet hoe we dat hadden kunnen doen. Daar heb je ook ineens dagelijks contact mee. Vertrouwen is dan echt heel belangrijk, heb ik gemerkt. De accountant en de overnameadviseur werden onze vierde en vijfde broer.”