Bert Vermaas
Eigenaar van automatiseringsbedrijf VCC International en VCC Aruba

Een zone met gunstige fiscale voorwaarden, waar geen vestigingsvergunning nodig is en waar alle aandelen in buitenlandse handen mogen zijn.

Wie zich er vestigt, betaalt op basis van zijn omzet een fee aan Free Zone Aruba (FZA). We spreken twee Nederlandse ondernemers over hun ervaringen. Bert Vermaas is eigenaar van automatiseringsbedrijf VCC International en VCC Aruba.

Sinds hij zich niet alleen richt op zaken doen op het eiland zelf, maar ook op de omliggende eilanden, heeft hij zich in de vrije zone gevestigd. Niet fysiek, aangezien hij als  dienstverlener geen voorraden heeft, wel fiscaal.

“De voorwaarden zijn erg gunstig”, stelt hij. “De winstbelasting van 2 procent is uiteraard erg prettig, maar het systeem is verder ook erg transparant. Alles gaat op een transparante manier.” Daarbij blijkt er ook vrijstelling te zijn van importheffingen, accijnzen en omzetbelasting.

Ton van der Kamp van A.C.S.C. levert communicatiediensten in Europa.  Aangezien het in Aruba 6 uur later is, hoeven we geen nachtdiensten te draaien in Nederland. Dat is veel gezonder voor de werknemers. Van der Kamp is tevens actief met Pfixx Solar Aruba NV, dat betrokken is bij het nieuwe solar-project bij het vliegveld van Aruba.

Aansluiting

Volgens van der Kamp is de toelatingsprocedure voor de zone helder. “Je overlegt je businessplan. Mocht het zo zijn dat je bedrijf er niet zou passen, dan krijg je dat ook zeker te horen.” Beide ondernemers zijn erg te spreken over de gang van zaken in de vrije zone. Zo huurt van der Kamp er kantoorruimte inclusief alle faciliteiten die daarbij nodig zijn.

“Bij FZA begrijpen ze goed wat je als ondernemer nodig hebt”, stelt hij. “In de vorm van advies voor je vestigingsplaats bijvoorbeeld. En ook in het contact met een notaris en accountant. Ze kennen betrouwbare partijen.” De organisatie helpt daarbij ook met het vinden van aansluiting bij het netwerk aan ondernemers. En dat is belangrijker dan menigeen denkt, stelt Vermaas.

“Vaak zie je een businessdeal afketsen op zaken die juist niet op papier staan. Het is een kwestie van elkaar begrijpen en gunnen.” Van der Kamp benadrukt dat er ook niet te licht gedacht mag worden over de Arubaanse zakencultuur. “De medewerkers van FZA kunnen de vertaalslag die nodig is goed maken’, stelt hij.