“Een beginnend exporteur zal zich vooral richten op landen binnen de EU. Hier gelden immers geen invoerrechten en douaneprocedures. Buiten Europa is het belangrijk rekening te houden met producteisen, documenten, invoerrechten en eventueel voorgeschreven betalingsregelingen”, zegt Anneke Huijbens, accountmanager bij exportvereniging Fenedex. Daarbij beschermen sommige landen hun interne markten. “Brazilië is hier een goed voorbeeld van. De invoerrechten zijn vaak zeer hoog en door de ingewikkelde douaneprocedures is het exporteren van Nederlandse producten naar dit land vaak minder rendabel.”

Verantwoordelijkheid

Hoe voorkom je dat je als onderneming voor verrassingen komt te staan die extra tijd en geld kosten? Huijbens raadt aan eerst binnen de eigen organisatie te kijken. Zijn er mensen met kennis van zaken als het om exporteren gaat? Is deze kennis niet aanwezig, dan kun je werknemers hierin trainen of douanezaken uitbesteden. Wanneer je voor uitbesteden aan een expediteur kiest, verlies dan de eigen verantwoordelijkheid niet uit het oog.

Veranderingen

Na de aanslagen in New York is de wereld van import en export veranderd. Door de aangescherpte veiligheidseisen richt de Nederlandse douane zich meer op exportzendingen dan voorheen en is er wetgeving om de internationale goederenstromen te beveiligen tegen terrorisme. “Laat je niet ontmoedigen. Met de juiste voorbereiding kan export heel succesvol zijn”, sluit Huibens af.