Over het antwoord op de vraag waarom bedrijven internationaal zouden moeten opereren, hoeft Ron Baats niet lang na te denken. “Bedrijven die dat doen zijn groter, groeien sneller, betalen hogere lonen, zetten meer kapitaal per werknemer in en hebben een hogere productiviteit. Met andere woorden: ze zijn professioneler en hebben een betere concurrentiepositie.

In het buitenland doe je ideeën op en leer je met andere ogen te kijken. Je hoeft niet alles over te nemen, maar je kunt de goede aspecten van wat je tegenkomt wel gebruiken”, aldus Baats.

Gedegen financiering

Er zijn twee onderwerpen die veel terugkomen als de KvK met ondernemers praat: hoe zorg ik voor gedegen financiering en hoe vind ik een goede partner? “Voor je die kunt beantwoorden is het belangrijk eerst goed stil te staan bij je product en je doelen. Produceer je voor de massa, of in een niche? Zijn consumenten je doelgroep of werk je business to business? Zoek je een nieuwe afzetmarkt of wil je je product alleen elders produceren? Is je bedrijf startend, of al heel groot, of misschien al groot in Europa maar wil je nu de stap zetten naar andere delen van de wereld?”

Praktische oplossingen

De KvK benadert de vragen met een toegepaste insteek. Baats: “We spreken veel ondernemers, we zitten in de haarvaten van die wereld. Onze toegevoegde waarde zit ‘m in praktische oplossingen. We kijken naar het kennisniveau van de ondernemer en leren het bedrijf kennen om de beste aanpak te bepalen. Daarna leggen we bijvoorbeeld contact met een collega-ondernemer, die ook in dat land opereert, verwijzen we naar de brancheorganisatie, of benaderen we de ambassade, die kennis heeft van buitenlandse structuren.”

Multisectoraal

Nederland is bij uitstek ‘multisectoraal’, vervolgt hij. De adviezen of ervaringen van een ondernemer in de ene sector zijn niet per se relevant voor het werk in een andere sector. “Het is voor ondernemers steeds lastiger om alle informatie die op ze afkomt te wegen en verwerken. Dan kun je informatie van een neutrale partij als de KvK wel gebruiken.”