Sukru Masmas
Ondernemer

“In Oost- en Zuid-Europa merk ik terugloop, maar in Turkije groeien we al meer dan vijf jaar”, zegt de in Turkije geboren en in Nederland getogen ondernemer. Hij is eigenaar van het Nederlandse bloemen- en plantexporteur Syam.

Turkije is door de groeiende welvaart een interessante markt, maar heeft tegelijkertijd ook een gunstige ligging. Bedrijven uit omliggende landen komen graag naar een stad als Istanbul om de producten van Masmas te kopen. “Zij hoeven veel minder visa en andere papieren te regelen voor Turkije dan voor Nederland”, legt de ondernemer uit.

Economische bruggen

Wie de Turkse markt wil verkennen, doet er volgens Masmas goed aan om zelf ter plaatse op onderzoek uit te gaan. “Kansen zie je zelf toch het beste. Ik ken Nederlandse bedrijven die op intuïtie succesvol die kant op zijn gegaan.”

Hij zegt er wel bij dat hij zelf op een later moment ook met een Turkse partner is gaan samenwerken die weder-export mogelijk maakt naar de omliggende landen. En ook dat er via de Nederlandse ondernemerfederatie Hogiaf grote ondernemersnetwerken zijn, zoals Tuskon met meer dan 57.000 leden.

Giga-projecten

Buiten zijn eigen sector (agro/food) ziet Masmas ook kansen in de water sector – Turkije is aan drie kanten omsloten door zeeën en heeft veel rivieren – en de vastgoedsector. “Niet zozeer voor aannemers, maar meer in engineering van giga-projecten”, zegt hij. “Veel steden worden omgevormd, omdat gebouwen niet aan de nieuwe aardbevingsnormen voldoen.”

Opmerkelijk zijn ook de kansen in vlees en zuivel, die Masmas noemt. Die zijn relatief gezien erg duur, dus daar valt nog veel te winnen. Ook voor zijn eigen bedrijf ziet hij de toekomst positief in. “De groeiende welvaart zorgt voor grotere diversiteit in afzetkanalen, dus wij kunnen steeds meer kanten op.”