Zeker niet onterecht, maar de economische uitdagingen waar bijvoorbeeld China en Rusland mee te maken hebben, zijn reden te meer om net iets verder te kijken in de wereld.

Mark Mobius

Mark Mobius
Bestuursvoorzitter van de Templeton Emerging Markets group van investeerder Franklin Templeton

We interviewde Mark Mobius, bestuursvoorzitter van de Templeton Emerging Markets group van investeerder Franklin Templeton.

Hoe kijkt u op het vlak van investeringsmogelijkheden naar de toekomst van opkomende markten?

“We hanteren groeiende consumentenvraag al enige tijd als kernthema in de ontwikkelingen van opkomende markteconomieën en aandelenmarkten. Binnen dit thema zie ik de groei in vraag naar niet alleen producten, maar ook consumentendiensten als bijzonder interessant. Onze onderzoeksmetrieken hebben een groeiende klasse van opkomende markt gebaseerde servicebedrijven blootgelegd en we geloven erin dat het groeipotentieel voor services in opkomende en frontier markten substantieel is.”

Frontier markten lijken op steeds meer aandacht te kunnen rekenen. Hoe kijkt u daarnaar?

“Frontier markten hebben recent de aandacht getrokken vanwege hun robuuste economische groeicijfers. In een realiteit waar de grote ontwikkelde markten worstelen met het verhogen van hun economische opbrengst gaat de jaarlijkse groei in Mongolië van 11,7 procent (in 2013) en een groei in het Bruto Nationaal Product van Ethiopië van 10,4 procent. Vanuit een wereldwijd perspectief liggen sommige van de meest spannende ontwikkelingen naar ons idee in frontier markten als Nigeria, Saoedi-Arabië en Vietnam, die de afgelopen tijd goede groei hebben doorgemaakt.”

Welke landen kunnen opvolgers worden van bijvoorbeeld de BRIC’s?

“Er zijn verschillende landen frontier markten die er momenteel bijzonder aantrekkelijk uitzien. Denk aan de Verenigde Arabische Emiraten, Servië, Bulgarije, Pakistan, Cambodja, Nigeria en Egypte. Hun markten kunnen we eigenlijk zien als een voorloper van opkomende markten. Veelal zijn ze kleiner, minder ontwikkeld en minder liquide in landen die in een vormend stadium van ontwikkeling zijn. Zij vertegenwoordigen eigenlijk hoe sommige opkomende markten als Brazilië, Rusland, India en China er twintig tot vijfentwintig jaar geleden voor stonden.”

Is de manier waarop landen worden beoordeeld de afgelopen tijd veranderd?

“Engiszins. Het World Economic Forum (WEF) heeft onlangs haar jaarlijkse ‘Global Competitiveness Report’ uitgebracht, dat zich richt op sterke en zwakke punten van 114 landen. Dat doet ze middels vele aandachtspunten, waaronder onderwijs, infrastructuur, gezondheid en technologie. Hoewel wij ‘bottom-up’ investeerders zijn en investeringsbesluiten nemen op een stock-by-stock basis – los van rankings als deze – is het wel interessant het algehele klimaat voor business te onderzoeken, evenals de potentiele knelpunten die specifieke bedrijven in een bepaald land tegen kunnen komen.”

“Verschillende landen binnen de frontier markten zien er bijzonder aantrekkelijk uit.”

Hoe zijn kansen te lokaliseren?

“Voor ‘bottom-up’ value managers zijn vooral de fundamenten van individuele aandelen belangrijk, meer dan ‘top-down’ macro-economische overwegingen. De allocatie van ons portfolio in verschillende landen wordt dan ook bepaald door aandelenselecties. Ook landen met een langzame economische groei kunnen over snelgroeiende bedrijven beschikken. Die bedrijven kenmerken zich door sterk management, dat innovatie en verandering te weeg weet te brengen. Er zijn wereldwijd aantrekkelijke investeringsopties te vinden, ook in landen waarin negatieve berichtgeving aandeelkansen overschaduwt.”

Welke andere trends en ontwikkelingen in opkomende markten hebben nog meer uw interesse gewekt?

“Ik ben van mening dat langetermijntrends in opkomende markten, zoals investeerdervriendelijke hervormingen in verschillende landen - inclusief China, India, Zuid Korea en Mexico, de barrières voor handel verlagen. Eveneens zorgt dit ervoor dat technologische expertise in opkomende markten wordt vergroot en de omvang en de koopkracht van consumenten in de middenklasse snel groeit. Deze ontwikkelingen zorgen samen voor de basis van duurzame economische groei en toenemende winstgevendheid van bedrijven in vele opkomende markten.”