Mike Eman
Minister president van Aruba

Begin mei dit jaar vond de conferentie Europe meets the Americas plaats in Aruba, waarbij Nederlandse bedrijven en overheden in gesprek gingen met hun Arubaanse en Latijns-Amerikaanse counterparts. Aan ruim 250 bedrijven en organisaties werd tijdens deze conferentie inzichtelijk gemaakt wat de toegevoegde waarde van Aruba is als gateway.

Eman: “We hebben onder andere een MOU getekend met Shell, Gasunie en Anthony Veder voor een LNG-gas hub, die ons verder brengt in het streven om in 2020 water en elektriciteit geheel duurzaam te produceren.”

Gateway

Onderzoek dat Arubaanse organisaties uit hebben laten voeren, toont aan dat het land vooral een kennispoort kan worden. Kennis met een duurzaam karakter. Er is in Latijns Amerika bijvoorbeeld vraag naar kennis van duurzame bouw, landbouw, mijnbouw en energie. “Alleen in Brazilië zijn er al ruim 800 vliegvelden die worden gebouwd of verbouwd”, schetst Eman.

De rol van ‘gateway’ ligt het eiland volgens de minister president niet alleen door de geografische ligging. Arubanen kennen namelijk zowel de handelscultuur van Zuid-Amerika als die van Europa. En daarbij biedt het eiland een gunstig fiscaal klimaat. De winstbelasting is laag, wat zorgt voor een aangenaam vestigingsbeleid. Eman wijst daarbij ook op de verbondenheid aan het Nederlandse rechtssysteem, waardoor rechtszekerheid is gewaarborgd. “Indien nodig, kun je tot aan cassatie in Den Haag gaan”, aldus de gezagvoerder.

Samenwerkingsprotocol

Eman benadrukt dat de tijden van oud zeer achter ons liggen en de komende jaren in het teken staan van het benutten van de win-winkansen. “Bij het aantreden van mijn kabinet in 2009 zag ik een enorme behoefte om samenwerking aan te gaan binnen het koninkrijk. Die samenwerking hebben we de afgelopen jaren opgezet en dit heeft onder andere tot een samenwerkingsprotocol geleid.”

Als voorbeeld noemt hij Schiphol dat de Arubaanse luchthaven managet. “Tegen betaling”, zegt Eman stellig. “En tegelijkertijd geeft het hen een venster richting Latijns Amerika. Aruba kijkt samen met Nederland vooruit.”