Jan Henk van der Werff
Directeur van TIAS NIMBAS Business school

Dat vraagt om goede accommodaties, met zowel conferentie- en hotelfaciliteiten als ontspanningsmogelijkheden.

Een voorbeeld van een provincie met economische groei is Brabant. Daar zijn alleen al ruim driehonderd bedrijven uit de VS gevestigd. Die zorgen voor circa dertig procent van de totale buitenlandse bedrijvigheid in Brabant.

De High Tech Campus Eindhoven, de foodsector in Veghel/Uden,  automotive in Helmond en de transportbranche werken als een magneet. Daarnaast zijn er veel grote Amerikaanse retailketens die Brabant als springplank voor de Europese markt gebruiken.

Anticiperen

Die economische dynamiek vraagt om een infrastructuur met  kwalitatief goede voorzieningen van toeleverende bedrijven, waaronder conferentiecentra en hotels. Er komen immers veel mensen uit het buitenland op bezoek, vertelt Jan Henk van der Werff, directeur van TIAS NIMBAS Business school met vestigingen in Tilburg, Eindhoven, Amsterdam, Utrecht en Taipei.

“Zonder goede infrastructuur zou er wellicht een rem zijn op de economische ontwikkeling. Goede accommodaties en faciliteiten zijn daarom voor ons erg belangrijk. Niet alleen voor training van onder meer onze internationale MBA-studenten, maar ook voor bedrijven waarmee wij samenwerken.

Buitenlandse bedrijven zorgen voor een groot deel van de bezetting van conferentiecentra. Zij gebruiken die accommodatie als uitvalsbasis voor hun activiteiten. Het is prettig als een conferentiecentrum een totaalpakket biedt, met goede faciliteiten, en dat het er rustig is en netjes. Het heeft een positief effect als een managementtraining plaatsvindt in een omgeving waar mensen op hun gemak zijn. Dat levert een toegevoegde waarde aan de kennisoverdracht.”

Bedrijven worden flexibel en willen snel kunnen inspelen op actuele ontwikkelingen.

De economische en technologische ontwikkelingen hebben echter tot gevolg dat bedrijven steeds meer sturen op de korte termijn. Bedrijven worden flexibel en willen snel kunnen inspelen op actuele ontwikkelingen. Dat heeft ook gevolgen voor de congresbranche: de leadtimes worden korter. Vandaag is er nog capaciteit, morgen is alles volgeboekt. Dat betekent ook dat potentiële klanten steeds meer kiezen op basis van reputatie. Bekendheid en imago van centra worden steeds belangrijker.

Maatwerk

Daarnaast zijn uiteraard de geboden faciliteiten van belang. Dat komt steeds meer aan op maatwerk, vertelt Van der Werff. “Mensen hebben tegenwoordig de meest uiteenlopende technologische wensen. Daar moet je als accommodatie de voorzieningen voor hebben. Ook kun je de maaltijden aanpassen aan het land van herkomst van internationale gasten. Dat ervaart men als prettig en vertrouwd.

Daarnaast moeten er mogelijkheden zijn voor ontspanning, bijvoorbeeld een zwembad, wellness, een fitnessruimte en voldoende buitenruimte. Dat hebben mensen echt nodig als zij een training volgen.”