De grote trek naar de stad
 

Woont momenteel nog de helft van de wereldbevolking in grote steden, tegen 2030 zal dat naar verwachting zijn toegenomen tot bijna 60%.

Die verstedelijking doet zich met name in opkomende landen voor. Als gevolg van de urbanisatie in opkomende landen kan het totale bouwvolume aan huizen, kantoren en transportinfrastructuur in steden de komende 40 jaar ruwweg op hetzelfde niveau uitkomen als wat er tot nu toe in de hele wereld op dit gebied is gebouwd, aldus de Amerikaanse Intelligence Council in een rapport van eind 2012.  

Sluit Afrika niet uit

Afrika zal door de onvoorspelbare politieke situatie niet snel opduiken op de radar van Nederlandse beleggers. De onderlinge verschillen zijn minstens zo groot als in Europa, zodat het lastig is om het continent te benaderen als één grote markt.

Wie Afrika op voorhand uitsluit als beleggingsgebied, doet zichzelf echter te kort. De combinatie van een jonge, groeiende bevolking met een bodem die rijk is aan grondstoffen en mineralen zorgt voor een relatief hoge economische groei. In de top-10 van landen met de hoogste economische groei in de periode tot 2020 staan maar liefst acht Afrikaanse landen.  

BRON: BELEGGERS BELANGEN

Jaap Koelewijn

Jaap Koelewijn
Parttime hoogleraar Corporate Finance bij Nyenrode Business Universiteit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaap Koelewijn, parttime hoogleraar Corporate Finance bij Nyenrode Business Universiteit aan het woord. Om financiële ontwikkelingen in opkomende markten goed te kunnen plaatsen, is het belangrijk om te kijken naar de grote markten die invloed op hen hebben. Zo volgen Zuid-Amerikaanse landen de Amerikaanse dollar en Aziatische landen de Chinese markt.

Opkomende markten zijn volatiel en dat zal niet gauw minder worden. Dat hoort nu eenmaal bij hun karakter. Ze zijn sterk afhankelijk van wat elders in de wereld gebeurt. “Kijk bijvoorbeeld naar de renteontwikkelingen in de Verenigde Staten, die duidelijke gevolgen hadden voor de meer zuidelijke Amerikaanse landen”, zegt Koelewijn. “Als belegger moet je daar goed op letten.

Als het fout gaat kan de dreun hard aankomen.” Hij wijst er ook op dat verschillende Aziatische markten niet meer zo onderontwikkeld zijn als een jaar of twintig gelegen, maar je altijd rekening moet houden met volatiliteit. “Dat maakt het ook lastig om iets richting de toekomst te zeggen. De ontwikkelingen in Rusland afgelopen jaar maken duidelijk dat de stand van zaken snel kan veranderen.”

Indexering

Met indexen, zoals de MSCI Emerging Markets Index, wordt geprobeerd inzicht te geven in de ontwikkelingen in de markt en worden landenrisico’s gedempt.Koelewijn wijst echter op een belangrijke nuance richting de praktijk. “Een index deelt de markt in, maar het onderliggende risico verandert daar niet door.

Het is goed om te letten op ontwikkelingen in grondstofprijzen bijvoorbeeld. En ook het terughalen van delen van de maakindustrie naar Europa maakt verschil. Het zijn slechts enkele voorbeelden van vele ontwikkelingen die meespelen. Zeker bij het investeren in kleinere bedrijven is het belangrijk om deze te kennen. Zij reageren vrij direct op marktomstandigheden.”

Large vs small caps

De large caps hebben de afgelopen jaren geprofiteerd van de lage rente. Beleggers voelden zich gedwongen om in aandelen te beleggen en dan ook nog van grote fondsen, die een minder groot risico met zich mee leken te brengen. Koelewijn: “Je ziet dat beleggers op een gegeven moment uit zijn gekeken op de grote jongens.

In een tweede ronde, zoals nu bijvoorbeeld plaatsvindt, gaat de aandacht dan uit naar kleinere bedrijven. Die zijn weliswaar minder liquide, maar zijn ook minder ontgonnen gebied. Beleggingen schuiven op naar de randjes van de markt, naar de small caps.” Investeren in small caps kan niet zonder langetermijnvisie, vult Koelewijn aan.

Door de lage liquiditeit is het nodig om ze minimaal tien jaar in de portefeuille te houden. “Een valkuil is om ondergewaardeerde aandelen te kopen, die weer vlot van de hand worden gedaan als in de markt de bordjes verhangen worden. Dat geeft de aandelen niet voldoende tijd om hun potentie waar te maken.”

Beschikbare informatie

Beleggen in small caps brengt nog een andere uitdaging met zich mee. De afgelopen jaren laten zien dat er steeds minder ruimte is voor het researchen van markten. Er worden minder analisten ingezet en de analisten die wel worden ingezet richten zich vooral op de large caps. Een ‘optelsommetje’ dat ervoor zorgt dat er doorgaans weinig informatie beschikbaar is over small caps.

“Toch zie je beleggers ze kopen, wanneer alle grote pakketten al wel verkocht zijn”, aldus Koelewijn. Nog kleiner zijn de frontier markten, zoals verschillende Afrikaanse en Arabische landen. Het zijn weinig gestructureerde kapitaalmarkten, waar sprake is van weinig toezicht en sturing. “Als je je daarop wilt begeven, moet je zorgen dat je echt lokale kennis in huis haalt.

De kans is groot dat je gauw de verkeerde keuze maakt.” Maar, inherent aan het beleggingsspel, voegt Koelewijn toe: “Als je het pareltje vindt waar eigenlijk alle beleggers naar op zoek zijn, kan het flink meer rendement geven dan je in Westerse markten tegenkomt.”

Sterke maag

Uit de woorden van Koelewijn spreekt het advies om een evenwichtig beeld te creëren over de mogelijkheden. “Je ziet het elke keer weer terugkomen: verschillende markten worden de hemel in geprezen. Dat gaat dan een tijdje goed, maar als er een klap volgt, dan is die toch altijd harder dan je denkt. Gezien de lange termijn moet je dan ook een sterke maag hebben om erin te investeren.”

Wat betekent dat voor de beleggingspraktijk? “Wat je je af moet vragen is of de groei in het meer ontwikkelde deel van de wereld door blijft zetten. In de Verenigde Staten is dat zo, India, China en Rusland hebben het moeilijk. Op basis daarvan kun je kijken welke opkomende markten interessant zijn en je verder verdiepen in de bedrijven die zich er bevinden.”