5 Tips
 

Ondernemen in Turkije? De Nederlandse export naar Turkije zal de komende jaren flink stijgen - maar hoe zorg je voor een succes op de Turkse markt?

  1. Gebruik Turkije als toegangspoort naar omliggende landen.
  2. Maak gebruik van de mogelijkheden te investeren in sectoren als infrastructuur, logistiek, mijnbouw, automotive, ICT en techniek.
  3. Neem de tijd voor een klant of voor een onderhandeling met een zakenpartner. Thee drinken, lunchen of dineren hoort erbij.
  4. Schakel iemand in die je in contact kan brengen met Turkse leveranciers, afnemers, arbeidskrachten. Vind niet zelf het wiel uit. het is geen noodzaak, maar het kan handig zijn iemand aan jouw kant te hebben die Turks spreekt.
  5. Bouw marges in als je zaken doet met lokale bedrijven. Mochten zij een afspraak anders hebben begrepen of er wat losser mee omgaan, dan beschik je zelf ook over de nodige flexibiliteit om daar niet te veel last van te hebben.

Aycı is directeur van ISPAT (Investment Support and Promotion Agency of Turkey), het investeringsagentschap van Turkije. Deze tip is ook voor Nederlandse bedrijven, zeker als die actief zijn in de energiesector.

Waarom is de Turkse economie succesvol?

“Jaren geleden is Turkije begonnen met hervormingen op het gebied van publieke financiën, waardoor de overheid ruimte kreeg om te zorgen voor fiscale aanpassingen en hervorming van banken, sociale zekerheid en zorg. Aan het begin van deze eeuw had Turkije nog een begrotingstekort van ruim 10 procent, en een staatsschuld van meer dan 70 procent van het BNP.

Inmiddels is het begrotingstekort teruggebracht naar twee procent en de schuld verlaagd naar 36 procent. Turkije is veerkrachtig gebleken tijdens de Europese schuldencrisis. Hervormingen van de bankensector zorgen voor een verdere versterking van de Turkse economie, waardoor er geen hulppakketten of bail-outs van de banken nodig zijn gebleken.”

Waarom is Turkije interessant voor investeerders en ondernemers?

“Wij hebben een jonge en dynamische bevolking; de helft van de populatie is jonger dan 30. Gecombineerd met de Turkse economische prestaties, een strategische ligging en een liberaal investeringsklimaat zorgt dat voor veel mogelijkheden voor investeerders.

Er is een douane-unie met de EU-landen sinds 1996 en er zijn vrijhandelsverdragen met 23 landen, die meestal ook getekend zijn samen met de ons omliggende landen. Investeren in Turkije betekent dus dat het gemakkelijk is om producten naar andere bestemmingen te exporteren.”

Men verwacht dat ontwikkelde landen een bescheiden groei zullen doormaken en ontwikkelingslanden de motor zullen zijn van het herstel.

Welke ontwikkelingen verwacht u de komende twee jaar?

“Vanzelfsprekend bekijk ik economische ontwikkelingen in relatie tot buitenlandse investeringen. Die vertonen sinds 2008 in een neerwaartse trend. Maar veel onderzoeken wijzen uit dat de wereldeconomie zich in 2014 en 2015 zal herstellen. Men verwacht dat ontwikkelde landen een bescheiden groei zullen doormaken en ontwikkelingslanden de motor zullen zijn van het herstel.

Chinese investeringen zullen toenemen en als de Europese landen hun begrotingsproblemen weten op te lossen, zullen ook die investeringen weer groeien. Dat is goed nieuws voor Turkije, want zij zijn onze traditionele investeringspartners – waaronder zeker ook Nederland. De Turkse economie zal met vier of vijf procent groeien. Bovendien zullen veel verschillende investeringsprojecten afgerond worden de komende jaren, en daarvan verwacht ik een positieve invloed.”

Welke sector is extra aantrekkelijk voor het Nederlandse bedrijfsleven, denkt u?

“Ik kan er natuurlijk meerdere noemen, maar het meest geschikt is de energiesector, gezien ook de Nederlandse expertise op dat gebied. De groeiende economie betekent onder meer dat de vraag naar elektriciteit de afgelopen tien jaar gemiddeld met 6,2 procent steeg; tot 2020 wordt deze verwacht jaarlijks te groeien met 7,5 procent. Daarom proberen we minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen; de overheid stimuleert dus ondernemers.