Zijn bedrijf Agroplan is het eerste zonnebloemolie productiebedrijf in Zuid Soedan. Het succes is hem echter niet komen aanwaaien. Toen hij zijn bedrijf begon, nadat hij bij SPARK de ‘Agro Business Plan’ competitie had gewonnen, woedde in zijn land een hevige burgeroorlog. De vrede is onlangs getekend, maar de economische crisis Zuid Soedan duurt voort en de corruptie tiert welig in het hele land.

De vrede is onlangs getekend, maar de economische crisis Zuid Soedan duurt voort en de corruptie tiert welig in het hele land.

Cruciaal in zijn plan was de opzet van een ‘mini keten’. Budyang zocht boeren die voor hem zonnebloemen wilden verbouwen. Met hun zaden kan hij hoogwaardige olie maken. Hij vond er 96 in de regio. Hij voorzag deze boeren van training en zaadjes. Naast zijn fabriek bouwde hij een eigen trainings- en demonstratieruimte. Inmiddels hebben meer dan 300 boeren zich aangemeld, waaronder veel vrouwen en ook oud-strijders, om met hem aan de slag te gaan en leverancier te worden. Over niet al te lange tijd zal de regio Kajokeji geel kleuren van Budyangs zonnebloemen.

Budyang ondersteunt de keten ook door met de meestal vrouwelijke winkeliers samen te werken. Hij zelf is een groothandel – hij verkoopt met name 20 liter vaten – maar voor de winkeliers rekent hij schappelijke prijzen die lager zijn dan geÑ—mporteerde olie. De vraag naar Buyangs olie is hoog en reikt tot over landsgrenzen. De smaak van zijn olie wordt zeer gewaardeerd en veel mensen vertellen dat ze geen maagzeer meer hebben na het gebruik van zijn olie. Het bijproduct, een soort van ‘zaadcake’, verkoopt hij aan lokale kippenboeren. Met SPARK heeft Budyang inmiddels een nieuw trainingsprogramma ontwikkeld om de keten verder te optimaliseren en een nog beter product te kunnen leveren.

De impact van zijn bedrijf op de omgeving is groot. Met Agroplan creÑ‘ert Budyang legio banen en zorgt voor een zekere mate van stabiliteit in de gemeenschap. Ook voor andere ondernemers in ‘de keten’ zoals verpakkers en distributeurs. Hoe groter Budyangs succes, hoe meer mensen ervan kunnen profiteren. Uitdagingen te over: de transportkosten zijn nog te hoog, het oogsten blijft duur en de kwaliteitscontrole blijkt ook lastig te organiseren. Maar als de vrede in Zuid Soedan standhoudt, zijn de voortuitzichten voor Budgyang en zijn partners goed en zullen zij de groeiende concurrentie zelfverzekerd het hoofd kunnen bieden.