Andries van Daalen
Programmadirecteur RFS Holland Holding
 

De processen op de nieuwe locatie, die een investering vergde van 100 miljoen euro, zijn verregaand geautomatiseerd. Met een hoofdrol voor shuttle-technologie. “Consumenten willen steeds sneller en flexibeler hun bestelling ontvangen.” Vorig jaar kochten Nederlandse consumenten online voor bijna 8,5 miljard euro aan producten, becijferde belangenvereniging Thuiswinkel.org.

Dat betekent een forse stijging van 21,9 procent ten opzichte van het jaar ervoor, en bovendien een groeiend aandeel in het totaal van de Nederlandse detailhandel. Online kanalen worden dus steeds belangrijker. Daarbij mag meegerekend worden dat de consumentenbestedingen ook nog eens een steeds positiever beeld laten zien. Wehkamp stak de afgelopen jaren niet onder stoelen of banken het volste vertrouwen te hebben in de opkomst van e-commerce.

Maar daar kunnen alleen de vruchten van geplukt worden als er ingespeeld wordt op veranderende behoefte van consumenten, zoals snellere en flexibele levertijden. “Het was voor ons al gauw duidelijk dat service het verschil gaat maken”, vertelt Andries van Daalen, Programmadirecteur van RFS Holland Holding, het moederbedrijf van wehkamp.

“De producten die je verkoopt zijn op meerdere plekken verkrijgbaar en makkelijk vergelijkbaar, dus zet je in op service, zoals 'same day delivery'.” De lange ervaring in postorderactiviteiten werkt daarbij in het voordeel, meent hij. “We werken al op een effectieve manier. Dat zullen we verder vergroten.”

Om 'same day delivery' te kunnen realiseren was het een must om een nieuw distributiecentrum op te zetten gericht op verregaande automatisering van het fulfilmentproces. Anders is het simpelweg niet haalbaar. De schaalgrootte – het aanbod van wehkamp omvat zo’n tweehonderd duizend producten – zorgde met name voor de keuze om een eigen distributiecentrum op te zetten.

We hebben meer capaciteit en minder versnippering, waardoor we sneller kunnen werken

Van Daalen: “Externe partners die op zo’n schaal werken, waren er eigenlijk niet. Bovendien zouden we met uitbesteden dan ook de mogelijkheid open stellen voor de concurrentie om hun distributie ook daar onder te brengen.” Tegelijkertijd betekende het dat Wehkamp afscheid kon nemen van de negen (deel)locaties die zij gebruikte rondom het distributiecentrum in Dedemsvaart waar zij voorheen mee werkte.

De centralisering in Zwolle werkt een stuk overzichtelijker. “We hebben meer capaciteit en minder versnippering, waardoor we sneller kunnen werken”, aldus Van Daalen.

Robotisering

Snelheid loopt als een rode draad door het concept. Het pand is opgebouwd uit betonnen modules, waardoor de bouwtijd relatief kort was. De grote winst voor de dagelijkse processen zit hem in het fulfilmentsysteem van het Oostenrijkse KNAPP. Er zijn zo’n 480 duizend pick-locaties, waar 468 shuttletreintjes producten ophalen, gebaseerd op de OSR-techniek (Order Storage Retrieval).

Een shuttle-treintje met een bak rijdt op rails langs stellingen om producten van een order op te halen. Per gang rijden er meerdere shuttle-treintjes om snel te kunnen werken. De producten worden afgeleverd in een lift voor verdere afhandeling. Het systeem biedt plek voor 4 miljoen artikelen. “Binnen dertig minuten na bestelling door de klant staat het pakketje klaar voor verzending”, vat Van Daalen samen.

De dagelijkse verzendcapaciteit ligt boven de 80 duizend pakketten

“We hebben nu 24 mensen die twee keer zoveel bestellingen verwerken dan voorheen honderd mensen.” De dagelijkse verzendcapaciteit ligt boven de 80 duizend pakketten. De infrastructuur wordt bovendien gebruikt voor het snel opslaan van goederen. “Daardoor is het retourenproces goed op orde. Dat is een must voor fashion. Onze klanten bestellen, passen en sturen terug waar ze niet helemaal tevreden over zijn.”

Bouw

De plannen voor de opzet van het distributiecentrum kristalliseerden zich volgens de Programmadirecteur op een natuurlijke wijze uit. Vanaf het begin was duidelijk wat het moest worden. Wat de transitie complex maakte, was dat ‘de winkel’ open moest blijven.

Na het stapsgewijs bouwen, automatiseren en testen zorgde vooral de verhuizing zelf voor een uitdaging. Vorig jaar vond de overstap plaats. “Dat hebben we leverancier voor leverancier gedaan. Binnen één dag hebben we alle producten van een leverancier verplaatst en weer op voorraad gebracht”, schets Van Daalen.

“Eind februari waren we helemaal rond.” De vlotte overgang zorgde ervoor dat het distributiecentrum in Dedemsvaart nu is ontmanteld. De mensen die daar werkten, zijn allemaal meegegaan naar de nieuwe plek, slechts twintig kilometer verderop.

Toekomst

Voor de komende tijd ligt de uitdaging volgens Van Daalen in het verder oprekken van de besteltijd voor same day delivery. Momenteel kunnen consumenten die voor twaalf uur een bestelling plaatsen hun pakketje dezelfde dag nog ontvangen. Het uiterste bestelmoment komt naar verwachting steeds verder te liggen. “Dan moet je niet alleen snel kunnen picken, maar vooral ook snel verpakken en sorteren.

We zullen steeds meer capaciteit hebben tegen gemiddeld lagere kosten

Wij sorteren bijvoorbeeld voor DHL al voor op 160 postcodes in Nederland. Die gaan rechtstreeks naar een depot in de stad. Dat scheelt veel tijd.” Ook wordt er gekeken naar het specifieker maken van lever-slots. Voor grote producten is die momenteel twee uur, voor kleine drie uur. “Het is een duidelijke wens van de consument om die nauwkeuriger te maken, dus pakken we dat op. Maar dat kunnen we niet alleen. Dat zit voor een deel ook bij de bezorging.”

In het ontwerp is ook rekening gehouden met fysieke uitbreiding. Om te groeien heeft Wehkamp drie hectare aanpalende grond gekocht. Daarmee kunnen er nog meer producten opgeslagen worden.

Van Daalen verwacht van een capaciteit van 32 miljoen items per jaar naar 74 miljoen per jaar te gaan. “E-commerce zal verder doorgroeien en als grote speler kunnen wij daar substantieel van profiteren. Daarom hebben we fors geïnvesteerd. We zullen steeds meer capaciteit hebben tegen gemiddeld lagere kosten.”