Grote concerns besteden steeds meer aandacht aan sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Dat vereist een innovatieve blik, weet ook FIFCO. Het Costa Ricaanse levensmiddelenconcern implementeert nog dit jaar diens nieuwe strategie.

“FIFCO was toe aan een nieuwe strategie om bij te blijven met de veranderingen in de markt en met het oog op aankomende sociale en milieu-uitdagingen. Het nieuwe beleid leidt uiteindelijk tot een verandering in onze productontwikkeling die beter wordt afgestemd op de behoeften in de markt en de ervaringen van consumenten in onze verkooppunten.

We willen dé partner zijn in de segmenten en markten waarin we opereren. Wij zijn in veel gevallen de grootste partij in de markt en hebben daar ook een verantwoordelijkheid te nemen. Het is dan ook onze ambitie om de waarde die we creëren niet alleen te delen met stakeholders zoals werknemers, klanten en partners, maar ook in de gemeenschappen waarin we werkzaam zijn”, laat CEO Ramón Mendiola Sánchez weten.

De drie belangrijkste takken zijn nu food and beverages, retail en onroerend goed.

Koerswijziging

De Florida Ice and Farm Company bestaat sinds 1908 en breidde vooral de laatste tien jaar zijn core business van drank en voedsel uit en diversificeerde. De drie belangrijkste takken zijn nu food and beverages, retail en onroerend goed. Met meer dan 5000 werknemers exporteert FIFCO op dit moment naar meer dan 22 landen, hoofdzakelijk in Centraal Amerika en de VS.

In 2008 besloot het van origine Costa Ricaanse concern een zogeheten Triple Bottom Line (3BL of People, Planet, Profit) Company te worden, waarmee het succes van het bedrijf niet alleen wordt afgemeten aan economische factoren, maar ook aan sociale en milieukundige. De nieuwe strategie bouwt volgens Mendiola voort op het 3BL-principe.

“We gaan dieper in onze verbintenis aan 3BL. De nieuwe strategie ligt nu klaar. Samen met belangrijke stakeholders hebben we gedurende zes maanden in een doordacht proces de nieuwe doelen en strategie ontwikkeld. In oktober van dit jaar starten we met de implementatie van de nieuwe strategie waaraan we met zijn allen hebben gewerkt.”

Deze keer is er gekozen voor een andere benadering. Het management werd ondersteund door een groep werknemers die samen op een gestructureerde manier nadachten over veranderingen in de markt, de core competenties en conventies onderzochten en probeerden te doorbreken. Door die benadering ontstond er draagvlak binnen het bedrijf en een duidelijk migratiepad om de doelen te bereiken.

Het bedrijf onderneemt verschillende activiteiten waarmee afval praktisch tot een factor nul is gereduceerd en het opereert sinds 2012 waterneutraal.

People, Planet, Profit

De visie op 3BL leverde FIFCO de afgelopen jaren het nodige op. In economisch opzicht waren de laatste vijf jaar in ieder geval interessant, aangezien de verkoop en winst verdubbelden. De omzet is nu meer dan een miljard dollar.

FIFCO breidde bovendien uit met nieuwe categorieën (non)alcoholische dranken en stapte in de biermarkt in de VS door de aankoop van North American Breweries. Ook deed het een retailaankoop bestaande uit een keten van meer dan 200 winkels, voormalige bakkerijen die nu gedeeltelijk worden veranderd in ‘mini-supermarkets’.

Niettemin was er daarnaast aandacht voor planet en profit, zo meldt de CEO. Het bedrijf onderneemt verschillende activiteiten waarmee afval praktisch tot een factor nul is gereduceerd en het opereert sinds 2012 waterneutraal. Het World Economic Forum riep het concern samen met 15 andere bedrijven uit tot ‘Sustainability Champion’. “Daarnaast hoort FIFCO bij de 1 procent bedrijven die meer dan 6,5 procent van de nettowinst steekt in maatschappelijke investeringen en heeft het recentelijk nog de prijs voor beste werkgever in Costa Rica mogen ontvangen”, meldt Mendiola.

Toekomst

Met de nieuw te implementeren strategie streeft het concern ernaar leidend te zijn in de markten die het bedient en unieke merken en oplossingen te leveren, vervolgt de CEO. Daarbij zoekt het de samenwerking met bedrijven die eveneens het 3BL-principe onderschrijven. De manier om welvaart en welzijn te creëren, meent Mendiola.

“We zijn enorm enthousiast over onze nieuwe strategie en verwachten een transformatie in hoe we produceren en onze producten en diensten verkopen. De verwachting is dat de verbeteringen zullen helpen om concurrentievoordeel te behalen in de markten en segmenten waarin we opereren. Maar het belangrijkst is dat ook andere zakelijke leiders ervan overtuigd raken dat we prestaties moeten koppelen aan vooruitgang en dat er een betere manier is van zakendoen. Eén waarbij we zonder compromissen zakelijk succes meer holistisch benaderen.”