Karel de Waal, Area Sales Manager bij Meyn, behoort overduidelijk tot de laatste categorie. Hij vertelt over zijn ervaringen.

Meyn richt zich op de wereldmarkt voor pluimvee-verwerkingsmachines. Met grote regelmaat reist De Waal naar India, Pakistan, Egypte en China. Dat hij een tijdje geleden met een groepje andere zakenlieden de nieuwe stoelen van een grote vliegmaatschappij mocht testen, zegt eigenlijk genoeg. Lange afstanden dus, maar het reizen zit hem in het bloed.

“Ook voor eerder functies heb ik veel gereisd, net als privé”, zegt hij. “Mijn frequent flyer miles gingen steevast op aan een verre vakantie. Nu is het reizen echt alleen functioneel. Ik ben misschien wel vijf keer zo vaak in India geweest als mijn moeder, maar zij heeft veel meer van het land gezien.”

24-uurs dienst

Het zakelijke karakter van het reizen en het drukke schema waar hij mee te maken heeft tijdens een reis, maakt dat De Waal niets aan het toeval over wil laten. Meyn maakt daarom gebruik van een zakenreisbureau dat de vluchten regelt. Het overige vervoer regelt De Waal zelf. Normaliter staat hij niet direct in contact met het reisbureau.

Zijn eerste aanspreekpunt is de travel manager van Meyn zelf. Als deze er niet is, dan belt hij direct met de reisorganisatie, die een 24-uurs dienst heeft. Ideaal als er onverhoopt iets misgaat, stelt De Waal. Als het weer het bijvoorbeeld niet toelaat om te vliegen. “De mensen die je belt, hebben het overzicht en kunnen goed een alternatief voor je regelen”, zegt hij.

“Met een belletje ben je sneller geholpen, dan wanneer je naar een balie gaat. Daar gaat iedereen die op je vlucht zit heen. Een vlucht terug uit Egypte werd bijvoorbeeld 24 uur uitgesteld. Toen heb ik vlot kunnen regelen dat ik in een van de laatste stoelen van een vlucht via een andere route naar huis kon. Op tijd thuis zijn is toch wel heilig als je veel reist.”

“Een reisbureau kan verder kijken, want dat is niet afhankelijk van de vluchten van één vliegmaatschappij".

Voorkeuren paraat

Wanneer in het verleden een vlucht gecanceld werd, wendde De Waal zich vaak tot de vliegmaatschappij waar zijn ticket was geboekt. De ervaring leerde dat hij ook in dat geval beter zijn reisagent kon bellen. “Een reisbureau kan verder kijken, want dat is niet afhankelijk van de vluchten van één vliegmaatschappij. De vliegmaatschappijen zorgen zelf uiteraard liever dat je alsnog met hen vliegt. En dat is zeker tijd technisch vaak niet het meest voordelig.”

Maar ook bij minder ingrijpende veranderingen als een gecancelde vlucht bevalt het hem goed om op de steun van zijn reisagent te kunnen vertrouwen. “Als ik mijn naam doorgeef, dan hebben ze gelijk al mijn voorkeuren paraat. Van de vluchten die ik graag heb tot in wat voor hotel ik het liefst verblijf. Daardoor weten ze welke alternatieven bij me passen. Ik heb ook geen hele vreemde eisen. Vaak heb ik een nachtvlucht en probeer ik na het eten gelijk in slaap te vallen, zodat ik goed uitgerust mijn eerste dag in het land van bestemming kan doormaken. Dan kom je het beste in het ritme.”

Control freak

Binnen de tijd dat De Waal op reis is, wordt er volgens hem nog vaak gemorreld aan het schema. Dit kan betekenen dat op het laatste moment het reisbureau of zijn travel-collega wijzigingen moeten doorvoeren. Het speelt vooral in regio’s waar de horizon van mensen wat korter is dan wij hier gewend zijn. Een vliegtuig kan overboekt zijn of een bepaald type vliegtuig blijkt niet beschikbaar. Tot kort voor de vlucht kan er nog wat veranderen.

“Ik ben een control freak, maar heb geleerd om me eraan over te geven”, zegt de manager. “Je kunt niet alles zelf in de hand houden. En daar moet je ook niet te moeilijk over doen. Als er een stoel in een 747 is geboekt en ik zie bij de gate al dat het een kleiner toestel is, dan weet je dat het chaos wordt bij het vinden van de plek, want het stoelnummer blijft uiteraard gehandhaafd. Maar dat lost zichzelf wel weer op. Na een intensieve reis wil je gewoon naar huis.”