Klaas Deknatel, hoofdredacteur van Emerging Africa.nl, ziet steeds meer kansen: ”Investeerders kunnen het continent niet langer links laten liggen.”

Groei

De alsmaar toenemende interesse voor Afrikaanse grondstoffen en landbouwgronden, vooral vanuit Azië, hebben Afrika afgelopen jaren tot een echte ‘frontier’ market gemaakt. Investeerden buitenlandse partijen in 2000 nog slechts negen miljard dollar direct in Afrika, in 2008 was dat al 62 miljard.

De toenemende interesse voor Afrikaanse grondstoffen en landbouwgronden hebben Afrika tot een  ‘frontier’ market gemaakt.

Volgens Deknatel waren de schuld- kwijtscheldingen eind jaren negentig het startschot van Afrika’s economische opkomst. ”Sindsdien hebben veel landen economische hervormingen doorgevoerd en is de politieke en economische stabiliteit er aanzienlijk verbeterd. Dat heeft tot een veel beter investerings- en ondernemingsklimaat geleid.

Je ziet landen als China, India en Brazilië al volop investeren in Afrikaanse infrastructuur in ruil voor grondstofcontracten. Ook vanuit private equity hoek is er steeds meer interesse voor Afrikaanse bedrijven. Multinationals tonen zich met de dag optimistischer over de groeikansen op het continent.”

Middenklasse

Veel landen onder de Sahara groeien sinds de eeuwwisseling jaarlijks met 5 tot 10 procent en zien nu snel een grotere midden-klasse en consumentenmarkt ontstaan. Dit is volgens Deknatel de motor van de economie: “Een grotere consumentenmarkt maakt veel Afrikaanse economieën stabieler omdat ze minder afhankelijk worden van grondstoffen.

De meeste landen zaten al snel weer op of boven het groeiniveau van daarvoor.

In een olieland als Nigeria dragen nu bijvoorbeeld ook banken, telecombedrijven, retailers en brouwerijen substantieel bij aan de economische groei.” Afrika bleek mede hierom redelijk bestendig voor de kredietcrisis van 2008-2009. “Sommige Afrikaanse landen hadden tijdelijk te lijden onder de dalende grondstofprijzen, maar de meeste landen zaten al snel weer op of boven het groeiniveau van daarvoor.”

Risico’s

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn, erkent Deknatel. De politieke onrust, zoals recentelijk in Noord-Afrika en Ivoorkust, toont aan dat het democratiseringsproces en de economische ontwikkeling in Afrika met horten en stoten gaat. Het optimisme over de economie vertaalt zich de laatste tijd ook niet in sterk stijgende beurskoersen.

Volgens Deknatel zijn beleggers tijdens de kredietcrisis geschrokken van het liquiditeitsgebrek op de kleinere Afrikaanse beurzen. “De dunne handelsvolumes leidden destijds tot onevenredig scherpe koersdalingen. De beurzen hebben zich daar nog niet volledig van hersteld. Om de snel toenemende buitenlandse interesse voor Afrika te kapitaliseren, zullen kleinere Afrikaanse beurzen snel moeten integreren en moderniseren. Dat besef dringt nu wel door.”