Ben Bot
Ben Bot
Oud-minister van Buitenlandse Zaken

Ben Bot is oud topambtenaar en hij was minster van Buitenlandse Zaken van 2003 tot 2007. Een man met veel buitenlandse ervaring. Voor zijn werk reisde hij de hele wereld over. Als partner van Meines Holla & Partners profiteren nog steeds tal van bedrijven van zijn kennis en kunde.

Verrassende namen

Op de vraag welke opkomende markten op dit moment interessant zijn, komt hij met een paar verrassende namen. “China en India worden vaak genoemd, maar dat zijn allang volwaardige economieën. Ik denk meer aan Vietnam en Iran.

Latijns Amerika wordt volgens mij enigszins verwaarloosd door het Nederlandse bedrijfsleven. Ik weet uit ervaring dat landen als Chili, Peru en Uruguay veel kansen bieden. Ze zijn booming, veilig en stabiel.

Mexico is lastiger, maar nog steeds interessant. Binnen Europa is Ierland weer sterk in opkomst en vergeet Afrika niet. Daar komen landen als Kenia en Ivoorkust krachtig opzetten. Er is een prima lokale vraag, het fiscale en monetaire beleid is goed ingebed en, heel belangrijk, politiek gezien is sprake van een redelijke stabiliteit.

De schuld is relatief laag, dus deze landen kunnen ook investeren. Voor Nederlandse bedrijven in bijvoorbeeld de landbouw, voedingsproducten en de chemische sector liggen hier zeker mogelijkheden.”

Investeren in opkomende markten

Volgens Ben Bot moeten we het belang van opkomende markten voor Nederland niet onderschatten. “Ik zie het wel in de juiste verhouding. Verreweg het grootste deel van onze handel vindt plaats met landen in Europa. Als je alleen daar op focust, ga je langzaam achteruit.

Om het huidige niveau te handhaven en verder te verhogen, moet je investeren in de opkomende markten. Anders zijn alle plaatsen bezet. Onze concurrenten zitten niet stil. Het is vaak wel een zaak van lange adem. Vooral in landen in Azië lukt het niet van de ene op de andere dag. Daar moet je echt investeren in een vertrouwensband.”

Vertrouwenspositie

Dat er vooroordelen bestaan over Nederlanders in het buitenland kan Ben Bot alleen maar beamen. “Dat heeft vooral te maken met ons ongeduld en onze directheid. Voor een deel klopt dat wel, maar er is ook zeker veel waardering.

Het geven van ontwikkelingshulp speelt daarin een belangrijke rol. Daarmee hebben wij een vertrouwenspositie opgebouwd. Als je als ondernemer in een dergelijk land binnenkomt, sta je al snel in een gunstig daglicht. Wij worden ook niet als bedreigend ervaren; men beschouwt ons over het algemeen als klein land. Daarom zeg ik nooit dat wij de 17e economie in de wereld zijn.”

Bereid je voor

Ben Bot adviseert niet blindelings in een markt te stappen. Dat lijkt een open deur, maar Bot kent genoeg voorbeelden uit de praktijk die duidelijk maken dat dit nog steeds gebeurt. “Dan gaat het natuurlijk snel mis.

Landen hebben hun eigen gewoonten en gebruiken. Verdiep je daarin en het kan ook geen kwaad om de taal enigszins onder de knie te krijgen. Dat geeft je al snel een voorsprong en stelt je nog beter in staat om, vaak met geduld, een duurzame band op te bouwen.

Zoek ook een betrouwbare, lokale partner. Die kent alle ins en outs en beschikt over het juiste netwerk. Kijk ook goed hoe het zit met de investeringsbescherming en de rechtspraak. Houd ook rekening met corruptie en bereid je daar op voor.“

Tip: spreid het risico

De kracht van Nederland is volgens Ben Bot dat we ons niet concentreren op één land. “Het is belangrijk dat we uitwaaieren. We zijn grotendeels afhankelijk van de landen om ons heen. Maar je ziet aan de aanstaande Brexit hoe snel de situatie kan veranderen.

Door je risico’s over meerdere landen te spreiden, kun je goed voorbereid regelmatig een sprong maken richting een of meer opkomende markten.”